ΕΛΛΑΔΑ

Οι βροχές φέρνουν καθυστερήσεις στην Αμφίπολη

Οι βροχές φέρνουν καθυστερήσεις στην Αμφίπολη

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς η ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών, καθώς ο καιρός φέρνει βροχές το ερχόμενο διάστημα που μπορεί να καθυστερήσουν τις εργασίες.

Αυτό που έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τους αρχαιολόγους, αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού είναι η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, από απρόσμενες καιρικές συνθήκες. Άλλωστε, ο χειμώνας πλησιάζει...

Πιο συγκεκριμένα, για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.

Για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:

- Τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία.

- Τη διαμόρφωση "παταριών", σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτησης των χώρων.

- Την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου.

- Την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και Eδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Οι Σφίγγες μαρτυρούν το αιγυπτιακό μυστικό

«Ενισχύεται η θεωρία πως η Αμφίπολη δεν έχει συληθεί»