ΕΛΛΑΔΑ

Σχολική λίστα... Λαγκάρντ!

Σχολική λίστα... Λαγκάρντ!

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι γονείς για τα απαραίτητα της σχολικής χρονιάς - Δείτε αναλυτικά τις τιμές για να ξέρετε που βαδίζετε...

Τελικά, η ακρίβεια τα κατάφερε. Μας ακούει που διαρκώς λέμε για τα παιδιά μας «τα μονάκριβά μας» κι αποφάσισε να μας δείξει για πολλοστή φορά εν μέσω ΔΝΤ τι σημαίνει να είναι ένα παιδί... «ακριβό!» Το κουδούνι ετοιμάζεται να χτυπήσει και η λίστα... Λαγκάρντ πηγαινοέρχεται στα χέρια των γονέων σαν ωρολογιακή βόμβα!

Μήνας χαράς και αισιοδοξίας ο Σεπτέμβρης για τους περισσότερους γονείς που το παιδί τους πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο ή μαθητεύει σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού. Παράλληλα, όμως, δε λείπει και ο... πονοκέφαλος, το άγχος, η αγωνία. Σε αυτή τη χώρα που κάθε χρονιά παράγει όλο και περισσότερους ανέργους, όλο και περισσότερους εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφάλιστους, ακόμη και το πιο γλυκό κουδούνισμα, όπως είναι αυτό της πρώτης μέρας του σχολείου, ενδέχεται να προκαλέσει δυστυχία ή και την πιο πικρή θλίψη που συνοψίζεται στην εξής ερώτηση: «Γιατί να μη μπορώ να το πάρω αυτό στο παιδί μου;»

Και δε μιλάμε για ένα ταξίδι σε ένα όμορφο μέρος της γης, μερικές καλές επισκέψεις σε Μουσεία ή Θέατρα ώστε το παιδί να αρχίσει να μυείται από νωρίς στον Πολιτισμό. Αυτά είναι ψηλά γράμματα. Εδώ υπάρχουν γονείς που κάθονται και υπολογίζουν ότι αν πάρουν ένα μολύβι κατώτερης ποιότητας θα γλιτώσουν 0,10 λεπτά. Κι αν επιλέξουν μία κασετίνα φθηνή μπορεί το «πλεόνασμα» να πάει στο 1,10 ευρώ. Κι αν τα σχολικά τετράδια τα μπλε τα κλασικά που ζητάνε στο δημοτικό δεν είναι πρώτης κατηγορίας δηλαδή εκεί γύρω στο 1,40 τι πειράζει; Και με 0,50 λεπτά υπάρχουν τετράδια. Τι κι αν σκίσει τις πρώτες ημέρες του σχολείου; Υπάρχει και σελοτέιπ. Θα κολλήσει. Κανένα παιδί δε φέρει ψυχολογικό τραύμα επειδή το τετράδιο του είναι και λίγο σκισμένο. Σωστά. Ποιος μπορεί να σκεφτεί την ποιότητα τέτοιες στιγμές; Ποιος μπορεί ακόμη και ένα τετράδιο σκισμένο να το κολλήσει με μία ρευστή κόλλα, όταν το μικρό σωληνάριο αυτής της κόλλας στοιχίζει όσο ένα μπουκάλι φρέσκο γάλα; Και με δεδομένο ότι πολλοί γονείς αγοράζουν γάλα εβαπορέ σε κονσέρβα, τότε η κόλλα αυτή μπορεί να ισούται με περίπου τέσσερα κονσερβοκούτια γάλα.

Λίστα α λα Λαγκάρντ...

Ναι, σε λίγες ημέρες η λίστα των σχολικών ειδών που ζητούν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία για τους μαθητές του δημοτικού, ίσως και να λάβει «εφάμιλλη» δημοσιότητα με αυτή της Λαγκάρντ. Μόνον που σε αυτήν την περίπτωση οι πρωταγωνιστές είναι μικρές ψυχές διψασμένες για γνώση και οι γονείς αγχωμένοι... υπουργοί οικονομικών που προσπαθούν να διώξουν το «ΔΝΤ» (βλέπε, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ κτλ.,) από το σπιτικό τους για να μη ναυαγήσει πριν καλά καλά ξεκινήσει ο χειμώνας.

Και σε όλο αυτό αν προσθέσει κάποιος και το καλά σχεδιασμένο παιδικό marketing, καταλαβαίνει κάποιος πόσο αγχωτικές είναι για χιλιάδες γονείς τούτες εδώ οι μέρες.

Προχθές το απόγευμα σε μεγάλο παιχνιδάδικο της Αθήνας, ένας πατέρας με το 9χρονο κορίτσι του ζητά από μία πωλήτρια να του πει που υπάρχει η «τάδε» τσάντα που είχε ζητήσει για φέτος η κόρη του. Η πωλήτρια τον οδηγεί στο συγκεκριμένο ράφι το οποίο ήταν άδειο τελικά και του λέει: «Δυστυχώς τελείωσε».

Απογοητεύεται η μικρή μαθήτρια κι ο πατέρας κάνει μία φιλότιμη προσπάθεια ρωτώντας την πωλήτρια αν υπάρχει μία άλλη τσάντα σαν κι αυτή που αρχικά ήθελε η μικρή του. Η πωλήτρια με χαρά του ανακοινώνει: «Φυσικά, εδώ είναι». Και πόσο κάνει; τη ρωτάει ο πατέρας. «49 ευρώ», λέει ευχάριστα η πωλήτρια. «Ωχ Παναγιά μου» ψιθυρίζει ο πατέρας και νεύει στην κόρη του να τον ακολουθήσει.

Παραμένουμε λίγο στα ράφια με τις τσάντες και μας πιάνει ζαλάδα. Βγαλμένες η μία μετά την άλλη από κάποιο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Άντε να πείσεις μετά το παιδάκι ότι δεν πρέπει να βλέπει πολύ τηλεόραση. Τέλος πάντων.

Η πιο φθηνή σχολική τσάντα για την πρώτη δημοτικού μπορεί να ξεκινά από τα 10 με τα 15 ευρώ και να ξεπερνά τα 200, ανάλογα με την ποιότητα υλικών και χρωμάτων (οικολογικά, μη τοξικά) και να ξεπερνά τα 200 ευρώ, ανάλογα με το brand name.

Και τι δουλειά έχουν τα παιδιά με τα brand name; Κανονικά δεν θα έπρεπε, αλλά πολλοί γονείς έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικό μοτίβο.

Ας μην πάμε, όμως, και πολύ μακριά. Αν θες για το παιδί σου ένα καλό μαλακό, αλλά όχι πολύ μαλακό μολύβι ώστε να εκπαιδευθεί στα πρώτα του γράμματα, θα πρέπει να σκάσεις 0,50 λεπτά. Όμως, αν βρεις μολύβι σκέτο, ώστε να μπορέσεις να πάρει δύο από αυτά (συνήθως δύο ζητούν), θα είναι λαχείο. Τα συγκεκριμένα μολύβια δίνονται σε συσκευασίες των τριών. Και πρόσεξε την κοροϊδία. Η τιμή τριών τέτοιων μολυβιών χωριστά, κοστίζει 1,50 ευρώ. Η συσκευασία των τριών μολυβιών της ίδιας κατηγορίας κοστίζει 2,20 ευρώ!

Μια ξύστρα μεταλλική καλής ποιότητας κοστίζει 1,29. Μια απλή ξύστρα στοιχίζει γύρω στο 1,30 ευρώ.

Μια λευκή γόμα κοστίζει από 0,30 και μπορεί να φτάσει -αναλόγως της ποιότητας- και πάνω από ένα ευρώ.

Οι τιμές των τετραδίων κυμαίνονται από 0,50 ευρώ, μπορεί να φτάσουν το 1,49 (καλής ποιότητας και αντοχής) και μπορεί να το ξεπεράσουν. Στα stands των μπλε τετραδίων χρειάζεται λίγη προσοχή περισσότερη λόγω ενιαίου χρώματος, αλλά όχι και ενιαίας τιμής.

Οι τιμές των χοντρών μαρκαδόρων (12 τεμάχια) μιας συγκεκριμένης φίρμας είναι στα 2,49. Εάν οι μαρκαδόροι είναι washable τότε μπορεί να ξεπεράσουν τα τρία ευρώ, ανάλογα και το κατάστημα που θα τους βρείτε.

Με τις ξυλομπογιές υπάρχει ένα θέμα. Ένα κουτί των 12 τεμαχίων μιας καλής και αξιόπιστης φίρμας κοστίζουν 2,99 ευρώ. Μπορεί, όμως, να βρείτε και ένα κουτί ξυλομπογιές επίσης 12 τεμαχίων 4,99 ευρώ, όχι κάποιας φίρμας επαγγελματικής (που χρησιμοποιούν και ζωγράφοι), αλλά κάποιας φίρμας που απλά αποφάσισε ένα κατάστημα να λανσάρει. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν αναζητήσετε φθηνότερες ξυλομπογιές ίσως και να δυσκολευθείτε να τις βρείτε. Ηθικόν δίδαγμα; Τα καταστήματα που σας πουλάνε πολύ φθηνά κάτι, έχουν ήδη επιλέξει να σας πουλήσουν σε διπλάσια τιμή ένα άλλο προϊόν δεσμεύοντας σας να το αγοράσετε καθώς δε θα υπάρχει άλλη φίρμα στο ράφι. Τόσο απλά!

Το κουτάκι με τα γνωστά πολύχρωμα ξυλάκια της αριθμητικής θα το βρείτε σε διαφορετικά καταστήματα από 0,59 έως και 0,99 ευρώ!

Ένα κουτί πλαστελίνες καλής ποιότητας χωρίς τοξικές ουσίες στα χρώματα κυμαίνονται από 2,50 ευρώ (φυτικές από σόγια) έως και 3,51 ευρώ άνευ... σόγιας!

Οι κόλλες, ρευστές ή stick, δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι ακριβές απ' όπου κι αν τις πάρετε.

Τα ψαλίδια χαρτιού με τις στρογγυλεμένες άκρες -αλλού κόβουν κι άλλου λιγότερο- θα τα βρείτε -μία μέση κατηγορία- από 0,70 έως 0,99 (αναφερόμαστε στην ίδια φίρμα).

Αυτά και η λίστα συνεχίζεται...

Διαβάστε επίσης:

Οι καρυάτιδες δίνουν νέες διαστάσεις στο μυστήριο της Αμφίπολης

Έβρος: Σε επιφυλακή οι αρχές - Κίνδυνος να υπερχειλίσει ο ποταμός

Αντισυνταγματικό το παράβολο των 200 ευρώ για την άσκηση έφεσης