ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν 22.000 παιδιά

Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν 22.000 παιδιά

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες γονείς, αφού 22.000 παιδιά περίπου δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000, τελικά μόνο 75.500 παιδιά πήραν το εισιτήριο.

Μιλώντας στα Νέα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξήγησε ότι μετά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών διασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν φιλοξενία.

Ωστόσο, μετά την επιλογή των παιδιών από το πρόγραμμα μένουν αδιάθετα περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Για να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και απομένει η έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές: η πρώτη είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων. Κατά τον κ. Δανιηλίδη, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν άλλα 10.000 παιδιά.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις δημοτικές δομές, ώστε να «τραβήξουν» παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία.

Όποια πρόταση κι αν αποφασιστεί, θα έπρεπε ήδη το κράτος να έχει μεριμνήσει για τα παιδιά αυτά που στο κατώφλι της σχολικής χρονιάς δεν έχουν βρει ακόμα σχολείο.

Θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει γα τους γονείς που εργάζονται και δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Απαιτείται εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, για να μην αναγκαστούν οι γονείς να ξοδέψουν ακόμα περισσότερα χρήματα για να βάλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Χιλιάδες οι διαμαρτυρόμενοι γονείς για το «ψαλίδι» στους παιδικούς σταθμούς