ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Στο έλεος της φωτιάς!

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Στο έλεος της φωτιάς!

Mετά τον τραγικό θάνατο του άτυχου πυροσβέστη Μ. Μάντζιου έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο Σώμα – Τι λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Οι συνεχείς περικοπές λόγω Μνημονίων στο Πυροσβεστικό Σώμα το έχουν αποδυναμώσει. Σοβαρές ελλείψεις καταγγέλλονται σε όλη την Ελλάδα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Λίγες ώρες μετά την κηδεία του άτυχου πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, ένας συνάδελφος του ξεσπά: «Στέλνουν πρόβατα σε σφαγή, το καταλαβαίνετε;».

Μετά το τραγικό περιστατικό στο Φάληρο το Newsbomb συνομίλησε με αρκετούς πυροσβέστες που γνώριζαν τον άτυχο Ματθαίο Μάντζιο και οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.

Ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας είναι μάχιμος πυροσβέστης εδώ και χρόνια. Τον ήξερε τον Μάντζιο: «Ήτανε ο άνθρωπος να παντρευτεί σε ένα δύο μήνες και δες τι έγινε», ψιθυρίζει με τα μάτια χαμηλωμένα από θυμό και στεναχώρια…

«Είμαι μάχιμος αξιωματικός και εδώ και χρόνια βάζω το κεφάλι μου στα σκατά. Στο τέλος το ξέρω ότι θα κερδίσω μία μούντζα», λέει στο Newsbomb.

Το βασικό, όμως, που ισχυρίζεται είναι πως στην περίπτωση κατάσβεσης της φωτιάς στο Παλαιό Φάληρο, «καταστρατηγήθηκαν όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας».

Δηλαδή;

«Όταν ξεσπάει πυρκαγιά, στο συμβάν το πρώτο όχημα της πυροσβεστικής που καταφθάνει πρέπει να έχει πέντε άτομα πλήρωμα. Έναν οδηγό και τέσσερις πυροσβέστες. Δύο για την πυρόσβεση και δύο για την διάσωση αν είναι αναγκαία. Αν δεν είναι αναγκαία η διάσωση, τότε για την πυρόσβεση επιχειρούν και οι τέσσερις πυροσβέστες»!

Πριν ένα μήνα από το συμβάν, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, υπήρξε αναφορά από συνάδελφο του στην Πυροσβεστική ο οποίος ανέφερε στον Περιφερειάρχη Αττικής, υποστράτηγο Δημοσθένη Αναγνωστάκη, τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικοί σταθμοί της Αθήνας, ανάμεσα τους και ο... πέμπτος. Πως είναι δυνατό να πηγαίνουν σε ένα συμβάν αντί για πέντε άτομα, όπως προβλέπουν οι κανόνες ασφαλείας, δύο;

Τι συνέβη μετά από εκείνη την αναφορά; Δε θέλαμε να πιστέψουμε πως αληθεύει ότι ο πυροσβέστης τιμωρήθηκε με το 1/10 του μισθού του λόγω απείθειας στις αποφάσεις ανωτέρων. Δυστυχώς, όμως, τα επίσημα έγγραφα υπάρχουν...

Ο πύραρχος Γ.Σταμούλης είχε προειδοποιήσει!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης επιλέγει μία φειδωλή τοποθέτηση για τον τραγικό χαμό του πυροσβέστη ο οποίος κηδεύθηκε πριν από λίγες ώρες. Ο Γ. Σταμούλης επαναλαμβάνει: «Η πολιτεία να κάνει τη δουλειά της όπως την κάνουμε κι εμείς. Να εξοπλίσει το πυροσβεστικό σώμα και τους πυροσβέστες με ότι χρειάζεται για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας».
Πάντως, τον περασμένο Απρίλιο ο πύραρχος Σταμούλης μιλώντας σε συναδέλφους του προειδοποιούσε πως: «θα θρηνήσουμε θύματα». Γιατί; Εξαιτίας των πολύ σκληρών περικοπών που έγιναν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά μετά το τρίτο Μνημόνιο, και είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του.
Δυστυχώς ο Γ.Σταμούλης επιβεβαιώθηκε. Επιβεβαιώθηκε και γι' αυτό που είχε ξεστομίσει στον Τόμσεν της τρόϊκας: «Δεν υπάρχουν μόνον νούμερα, αλλά και άνθρωποι. Μας έχετε εξαθλιώσει».

Λίγο καιρό μετά, δυστυχώς, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του θρηνούν ένα νέο παλληκάρι που απλά ήθελε να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Να κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά με τι μέσα;

Αυτό που αποτελεί πραγματικότητα είναι πως τους τελευταίους μήνες το Πυροσβεστικό Σώμα κυριολεκτικά υποφέρει από ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πριν από περίπου δύο μήνες, στοιχεία της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νοτιοδυτικής Ελλάδος φανέρωναν πως το διαθέσιμο προσωπικό εκεί καλύπτει μόνον το ένα τρίτο των αναγκών. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα.
Και τώρα, όμως, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Βασίλης Φερτάκης συνεχίζει τις καταγγελίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και οι στολές και ο εξοπλισμός των πυροσβεστών είναι ακατάλληλος. Έχει να ανανεωθεί από το 2008!

Κατά τα λοιπά στην Ελλάδα του μνημονίου θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τραγωδίες και για προβλήματα πάντα… κατόπιν εορτής.