ΕΛΛΑΔΑ

Κατώτατος μισθός: Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ

Κατώτατος μισθός: Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ

Την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου, προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος πρότεινε ο κατώτατος μισθός να διαμορφώνεται ελεύθερα μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη, και όχι δια νόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια και θα επανακαταθέσει άμεσα, προωθεί, όπως έχει δεσμευτεί, την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και ουσιαστικά καταργήθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες και επιδιώκουμε να επαναφέρουμε», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κκ Στρατούλης και Μητρόπουλος τονίζουν πως «ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Και καταλήγουν:

«Η επιτυχία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.

Οι μόνοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τη μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εργοδοτικό δίκαιο, τα χρόνια των μνημονίων», καταλήγουν οι βουλευτές.