ΕΛΛΑΔΑ

Νόμιμη η κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων καθηγητών τεχνικών Λυκείων

Νόμιμη η κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων καθηγητών τεχνικών Λυκείων

Υπέρ των ενεργειών του Υπουργού Παιδείας τάχθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι η κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων καθηγητών τεχνικών Λυκείων, η συνακόλουθη κατάργηση των αντίστοιχων οργανικών θέσεων και η τοποθέτησή τους σε διαθεσιμότητα είναι συνταγματικές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ οι αποφάσεις της διοίκησης στηρίζονται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζουν τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος περί μονιμότητας. Το ΣτΕ δέχτηκε ακόμη ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.

Αντίθετα η μειοψηφία έκρινε πως οι διατάξεις του υπό κρίση ν.4172/13 αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις καθώς δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα μέτρα της διοίκησης.

Βάσει αυτών το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ. ) που στρέφονταν κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας (31.7.2013). Με την προσφυγή τους υποστήριζαν ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές