ΕΛΛΑΔΑ

Σφακιανάκης: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την παιδική πορνογραφία

Σφακιανάκης: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την παιδική πορνογραφία

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δράση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας στο Διαδίκτυο, έδωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης σε σχολικές μονάδες.

Οι περιγραφές περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν από την υπηρεσία, περιείχαν σοκαριστικά στοιχεία, όπως η περίπτωση κυκλώματος που με τον μανδύα ηλεκτρονικού παιχνιδιού με τον τίτλο «Ντύνω κούκλες» αποπλανούσαν ανήλικα παιδιά, ή επίσης η περίπτωση online αυτοτραυματισμού έφηβης, η οποία οδηγήθηκε στην εντατική έπειτα από έγκαιρη παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Επίσης αναφέρθηκαν περιπτώσεις ατόμων που προειδοποιούσαν για αυτοκτονία τους στο Διαδίκτυο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης, η Δίωξη έχει σχεδιάσει παιχνίδια τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή, για τα παιδιά γιατί «είναι αδιανόητο το 2014 να παίζει το παιδάκι “ντύνω κουκλες” και δίπλα να είναι ο παιδόφιλος και να κάνει πάρτι». Η δίωξη αντιμετώπισε 10 περιπτώσεις παιδιών που «αποπλανήθηκαν στο “ντύνω κούκλες” και στη συνέχεια εύρισκε η μητέρα το παιδάκι με το λαπ τοπ αγκαλιά στην τουαλέτα με τα εσώρουχα να φωτογραφίζεται». Ο κ. Σφακιανάκης ενημέρωσε ότι η υπηρεσία του δημιούργησε το ίδιο παιχνίδι με τις ίδιες συνθήκες για να παίζουν τα παιδιά με απόλυτη ασφάλεια. «Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί 820.000 παιδιά το “ντύνω κούκλες”. Τα παιδάκια “ντύνουν κούκλες” μέσα στο portal cyberkid.gr», είπε και πρόσθεσε ότι είναι αρκετά μεγάλη η ομάδα των παιχνιδιών, ενώ οι γονείς εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία «γιατί είναι ένας κόμβος με απόλυτη ασφάλεια».

Αναφορικά με το θέμα της αποτροπής αυτοκτονιών, ο κ. Σφακιανάκης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια απετράπησαν 1.060 αυτοκτονίες, περίπου δε, 200 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε: «Ήμουν σε ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη και με ενημέρωσαν από το FBI ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι το οποίο αυτοτραυματίζεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα chat. Άμεσα βλέπω στο κανάλι στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι να αυτοτραυματίζεται. Οι αξιωματικοί που ήταν στην υπηρεσία πήραν τη σκυτάλη και σε 8 λεπτά είχαμε εντοπίσει το ηλεκτρονικό ίχνος, πράγμα πρωτόγνωρο. Κατόπιν ενημερώνεται η διεύθυνση της ομάδας ΔΙΑΣ της ΕΛΑΣ, παράλληλα το ΕΚΑΒ και φτάνουν σε παραλιακή ζώνη οι αστυνομικοί. Χτυπούν το κουδούνι, βγαίνουν έντρομοι οι γονείς στις 3.20' τα ξημερώματα, τους ρωτούν «που είναι το παιδί σας;» Απαντούν «κοιμάται στο δωμάτιό του». Τους παρακάλεσαν να διαπιστώσουν εάν πράγματι κοιμόταν το παιδί και λίγες στιγμές μετά ακούστηκαν οι κραυγές ενώ παράλληλα ερχόταν το ασθενοφόρο. Το παιδάκι ζει. Πήγε σε εντατική μονάδα, με άμεση εισαγωγή και μετά από 14-15 ημέρες βγήκε. Για αυτή την υπόθεση το FBI μας βράβευσε για την αμεσότητα και την ταχύτητα της υπηρεσίας».
Ως προς τον τομέα της καταπολέμησης της παιδικής πορνογραφίας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας είπε ότι στη μάχη ρίχνεται το ειδικό λογισμικό TLO, που «σαρώνει όλο τον ελλαδικό χώρο στο Διαδίκτυο και σε περίπτωση εντοπισμού κακόβουλου υλικού παιδικής πορνογραφίας, “τσιμπάει” το αρχείο μόνο του και ενημερώνει το χειριστή ότι μεταφέρεται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια λαμβάνεται το ηλεκτρονικό ίχνος αυτού που μεταφέρει και άμεσα σχηματίζεται δικογραφία».
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, από το 2011 μέχρι σήμερα σχηματίστηκαν δικογραφίες για 1.028 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 271 ήταν για παιδική πορνογραφία. Έγιναν 226 συλλήψεις εκ των οποίων οι 101 για παιδική πορνογραφία, διενεργήθηκαν 5.292 εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες εκτελέστηκαν, ενώ από την Interpol και Europol υπήρξαν 8.963 εισερχόμενα για εκτέλεση.

Πώς όμως μια οικογένεια μπορεί να προστατεύσει το παιδί της από τους κινδύνους στο Διαδίκτυο; «Όπως λέμε στα παιδιά όταν είναι δύο, τριών, τεσσάρων ετών, μην ακουμπάς την πρίζα με βρεγμένα χέρια, γιατί θα σε σκοτώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ακριβώς το ίδιο και λίγο χειρότερο είναι το Διαδίκτυο. Εάν δεν μάθεις τους κανόνες σε ένα μικρό παιδί τριών, τεσσάρων, πέντε, έξι, επτά ετών στα δέκα θα βγάλουμε ένα φοβικό παιδί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέματα και προβλήματα κοινωνικοποίησής του. Έτσι, λοιπόν, βλέποντας το μέλλον και πάνω απ' όλα βλέποντας ότι μέσα από το Διαδίκτυο χτίζουμε τη νέα κοινωνία, επενδύσαμε σε αυτό και πάνω απ' όλα επενδύουμε στα παιδιά μας», είπε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος παρουσίασε και στους βουλευτές όλη την δράση της υπηρεσίας του και τις εφαρμογές για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους και με αιχμή τον χαρακτηρισμό της πράξης ως «έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας» κι όχι ως «ανάξια περί την υπηρεσία συμπεριφορά», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση. Σύμφωνα με αυτήν, δασκάλα στα Χανιά, η οποία είχε αποπλανήσει κατ' επανάληψη μαθητή ανήλικο της έκτης δημοτικού, διορίστηκε φέτος αναπληρώτρια στο γραφείο, διότι, ο φάκελος δεν αναφέρει κάτι σχετικό, παρά μόνο «ανάξια περί την υπηρεσία συμπεριφορά».
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι το υπουργείο αλληλογράφησε με όλες τις εισαγγελίες της χώρας και πληροφορήθηκε τις εκκρεμείς υποθέσεις και κατέληξε λέγοντας: «Όσους βρίσκουμε τους πετάμε έξω, πάλι χωρίς ευκολίες».