ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρά 30.000 ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό

Νεκρά 30.000 ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό

Πάνω από 1.800 κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με την νόσο να έχει προκαλέσει 30.000 θανάτους ζώων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο.

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, «ο καταρροϊκός πυρετός έχει στοιχίσει τον θάνατο 30.000 ζώων σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.800 κρούσματα, ενώ το χειρότερο είναι πως αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, τότε είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού.

Συνέπεια αυτού είναι ότι, τουλάχιστον, το 10% των ζώων ακόμα και αν επιβιώσουν μένουν ανίκανα, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω κουνουπιών. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία πολύ βαθιά πληγή στην ελληνική κτηνοτροφία».

Ο κ. Πεβερέτος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, προσθέτοντας στον "Βήμα FM", ότι όσα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εξάλλου τα άρρωστα ζώα θάβονται ή καίγονται.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Όλος ο κόσμος μιλάει για την Περσεφόνη και το μυστικό της