ΕΛΛΑΔΑ

Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί γέμισε η Αθήνα με κίτρινες ταμπέλες «Δωρίζεται»;

Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί γέμισε η Αθήνα με κίτρινες ταμπέλες «Δωρίζεται»;

Από τα «πωλείται» και τα «ενοικιάζεται», εικόνες οικείες και επιθετικές, πλέον, στο κέντρο της Αθήνας, όπου πολλά μαγαζιά βάζουν λουκέτο λόγω κρίσης, φτάσαμε στα «δωρίζεται».

Μπορεί να ακούγεται ως φάρσα ή ως αστείο, αλλά είναι μια εικαστική παρέμβαση που κλείνει το μάτι στην οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ανάμεσα στις αφίσες, στα κίτρινα «ενοικιάζεται» και στα «πωλείται» που ήταν κολλημένα στις βιτρίνες των δεκάδων κλειστών καταστημάτων, διέκρινες και τα περιβόητα κίτρινα «Δωρίζεται», χωρίς όμως να αναφέρονται πουθενά τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψήφιου δωρητή.

«Πρώτη φορά τα βλέπω», λέει υπάλληλος βιβλιοπωλείου της περιοχής. «Κάποιος τα έχει κολλήσει για πλάκα. Αυτά τα μαγαζιά είναι για αρκετό καιρό κλειστά και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί», περιγράφει κάτοικος της οδού Δημητρακοπούλου.

«Δεν το έκανα για αστείο, ήθελα να κάνω τον κόσμο να σκεφτεί κλείνοντάς του το μάτι, χωρίς να είμαι αυστηρή μαζί τους», εξηγεί η ολλανδή εικαστικός Maaike Stutterheim, έμπνευση της οποίας ήταν το συγκεκριμένο project.

Η γλώσσα του δρόμου

Η Maaike επισκέπτεται τη χώρα μας από μικρή ηλικία και την αισθάνεται σαν δεύτερο σπίτι της.

«Παντού έβλεπα χαρτιά που έγραφαν ενοικιάζεται ή πωλείται και σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω με αυτή τη γλώσσα του δρόμου. Ήθελα να κάνω κάτι με τα άδεια καταστήματα. Ήμουν εδώ πέρυσι και πρόπερσι και είναι οδυνηρό να βλέπεις την πόλη άδεια και τον κόσμο να ζει στο δρόμο. Να μην έχει δουλειά, να μην έχει λεφτά, αλλά όλοι αυτοί οι άδειοι χώροι να παραμένουν αχρησιμοποίητοι. Πρέπει να γίνει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ιδέα του πρότζεκτ... αφύπνισης των Ελλήνων άρχισε να «παίρνει μορφή» στο μυαλό της τον Ιούνιο. Το πρώτο όμως «Δωρίζεται» μπήκε σε βιτρίνα καταστήματος στις αρχές Ιουλίου.

«Τα κολλούσα το βράδυ και το επόμενο πρωί πήγαινα και τα φωτογράφιζα. Αρκετά παραμένουν ως και σήμερα, κάποια όμως τα αφαίρεσαν αμέσως, δεν τους άρεσαν».

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα ακίνητα μεγαλοεπιχειρηματιών που βγαίνουν στο «σφυρί» για χρέη