ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών

Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών

Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών με αποτέλεσμα την διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Αύγουστο, ωστόσο οι εξαγωγικές επιδόσεις χαρακτηρίζονται "οριακά καλύτερες", σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναλογικά μεγαλύτερος περιορισμός των ρυθμών υποχώρησης της συνολικής αξίας των εξαγωγών και σε επίπεδο 8μηνου 2014.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για τον περασμένο Αύγουστο καταγράφεται πλέον υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% (στα 2,05 δισ. ευρώ, από 2,18 δισ. ευρώ του Αυγούστου του 2013), έναντι αρχικών εκτιμήσεων για υποχώρηση της τάξης του 5,9%. Αντίστοιχα, η αξία των εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών υποχώρησε κατά 5,9% έναντι προβλέψεων για υποχώρηση κατά 6,1%.

Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση αυτή των ελληνικών εξαγωγών είναι ενδεικτική των αδύναμων εξαγωγικών επιδόσεων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, οι συνολικές εξαγωγές της οποίας υποχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο κατά επίσης 5,8% στη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, μετά την κρίση του 2009.

Ως αποτέλεσμα αυτής της βελτίωσης των στατιστικών στοιχείων, για την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2014 προκύπτει υποχώρηση των εξαγωγών κατά 3,9%, σε σχέση με το πρώτο 8μηνο του 2013, ήτοι απώλειες της τάξης των 730 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο 7μηνο του τρέχοντος έτους οι συνολικές εξαγωγές εμφανίζονταν μειωμένες κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές σε επίπεδο 8μηνου υποχωρούν κατά 3%, σε σχέση με το 8μηνο του 2013, ήτοι εμφανίζονται μειωμένες κατά 330,4 εκατ. ευρώ.

Στην εξεταζόμενη περίοδο, Ιανουάριος-Αύγουστος 2014, προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 1,9% προς τις χώρες της και κατά 5,7% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,5% προς τις ευρωπαϊκές Χώρες, έναντι μείωσης 3,8% προς τις Χώρες εκτός ΕΕ.

Μειωμένες και οι εισαγωγές

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στο πεδίο των εισαγωγών, η συνολική αξία των οποίων μειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο κατά 16,3%, στα 3,2 δισ. ευρώ (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 16,4%. Οριακή υποχώρηση κατά 0,1% σε σχέση με τις εκτιμήσεις καταγράφηκε και στην αξία των εισαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (υποχώρηση κατά 12,9% έναντι εκτιμήσεων για πτώση της τάξης του 13%).

Σε επίπεδο 8μήνουν οι εμφανίζεται οριακά μειωμένη κατά 0,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει σημαντική αύξηση των εισαγωγών κατά 6,4%, ή 1,2 δισ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως των εισαγωγών πλοίων από Τρίτες Χώρες. Συμπερασματικά, στο πρώτο 8μηνο του 2014, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 670 εκατ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει περαιτέρω χειροτέρευση του ελλείμματος, στα επίπεδα του 1,6 δισ. ευρώ (ή κατά 18,3%).

Διαβάστε επίσης;

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 984 εκατ. ευρώ οι φόροι μέσα σε ένα τρίμηνο