ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αχαρνών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αχαρνών

Ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός στην πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε και στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο Γ. Γραμματέας του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου κήρυξε σε έκτακτη ανάγκη τον δήμο Αχαρνών.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα.

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δήμο Αχαρνών, διαπιστώθηκε ότι έχει πληγεί σοβαρά το εμπορικό κέντρο της πόλης. Πολλά είναι τα καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει και ακόμη περισσότερα τα εμπορεύματα που έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει υποστεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία της ενώ πολλά είναι τα σημεία σε όλη την έκταση του δήμου στα οποία έχει φύγει από το οδόστρωμα. Επίσης έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης και δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

Ο δήμος αναφέρει ότι έχει καθαρίσει τα φρεάτια εδώ και μια βδομάδα και σημειώνει ότι τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη νεροποντή οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, παρότι πρόκειται για ένα αίτημα που απευθύνεται εδώ και χρόνια προς την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο δημάρχου «προσπαθούμε να μπαλώσουμε ό,τι μπορούμε για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα ως επενέργεια της κακοκαιρίας. Παρακαλάμε τόσα χρόνια για τα αντιπλημμυρικά και δεν μας δίνουν καμία σημασία. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το τελευταίο ραντεβού με την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά».

Μετά την πρωινή σύσκεψη, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε ο δήμος να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος. Επίσης, ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτακτη επιχορήγηση για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές.

Όσοι δημότες έχουν υποστεί υλικές ζημιές καλούνται να επικοινωνήσουν με το δήμο είτε τηλεφωνικά στο 2132072300-400, είτε να προσέλθουν στο γραφείο Δημάρχου για να καταγραφεί το αίτημα τους, σε αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου. Ο Δήμος θα βρίσκεται συνεχώς ανοιχτός προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη χθεσινή κακοκαιρία ο δήμος Αγ. Ι. Ρέντη – Νίκαιας είναι πλέον ελάχιστα και ελεγχόμενα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάσθηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια ενώ σημείωσε ότι συνεργεία του δήμου καταγράφουν από το μεσημέρι τις ζημιές.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης δήμαρχος του Περιστερίου σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το 98% της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το χθεσινό άνοιγμα των ουρανών, όπου αυτό που συνέβη το μεσημέρι δεν ήταν μια καταρρακτώδης βροχή, αλλά τα νερά μιας θάλασσας που έπεσαν στην πόλη. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι το υδραυλικό σύστημα της πόλης λειτούργησε καλά».

Ο δήμαρχος του δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού σημείωσε ότι από την Παρασκευή (24/10) έως και σήμερα (25/10) δουλεύει όλο το προσωπικό προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα της χθεσινής νεροποντής. Περίπου 20 υπόγεια και μερικά σπίτια πλημμύρισαν από τη νεροποντή.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου προχώρησε στην καταγραφή των ζημιών. Ο δήμος -όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης- είχε ήδη καθαρίσει τους αγωγούς ομβρίων. Όμως, το δίκτυο έχει πολύ μικρή έκταση σε σχέση με τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Αττικής εν γένει.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο κ. Σαράντης, ότι το Καματερό δεν έχει καθόλου δίκτυο ομβρίων. Κι αυτό, διότι της κατασκευής του προηγείται η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΠΜΕ, ότι έχει γίνει μεν άντληση νερών, αλλά πλημμύρισαν και καταστράφηκαν πάρα πολλά υπόγεια και ισόγεια, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και σε αυτοκίνητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Σελέκος, υπάρχουν κάποια σημεία στην πόλη που -όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα- πλήττονται σοβαρά. Αυτά είναι οι οδοί Ρίμινι και Ιερού Λόχου, κοντά στο Αττικό Νοσοκομείο, η οδός Κορυτσάς, όπου υπάρχει ρέμα, οι οδοί Στρατάρχου Καραϊσκάκη - Επαύλεως - Στέφου Φιλοππάπου και Αγωνιστών Στρατοπέδου, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια και η Αστυθέα, μια ολόκληρη περιοχή που επλήγη σοβαρά.

«Το μεγάλο πρόβλημα» εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου «είναι ότι στην πόλη πρέπει να γίνουν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Ο καθαρισμός των φρεατίων είναι ένα θέμα, αλλά δευτερεύον. Διότι ο όγκος των νερών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να τον καλύψουν. Υπάρχει έλλειψη αγωγού στη λεωφόρο Καβάλας και μιας αντιπλημμυρικής τάφρου στο Ποικίλο Όρος. Όταν κατεβαίνουν τα νερά από το Ποικίλο Όρος μεταφέρουν φερτές ύλες που φράσσουν τα φρεάτια».

Με τον κ. Σελέκο επικοινώνησε το Σάββατο (25/10) το απόγευμα και ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, επισημαίνοντάς του την ανάγκη να καταγραφούν οι ζημιές σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Όμως, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου νομίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή έως σήμερα το βράδυ. Συγχρόνως, σε πολλά περιστατικά το νερό αντλήθηκε από το δήμο, οπότε δεν κλήθηκε η Πυροσβεστική. Πως θα καταγραφούν αυτά τα περιστατικά για να λάβουν αποζημίωση;

Όπως εξηγεί ο κ. Σελέκος, έως τώρα την καταγραφή έκαναν οι δήμοι. Η καταγραφή από την Πυροσβεστική δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια περιστατικά που δεν καταγράφηκαν από την Πυροσβεστική, αλλά μόνο από το δήμο (που τα αντιμετώπισε κιόλας) να μην αποζημιωθούν.

Περισσότερα από 60 οχήματα του δήμου βρίσκονται από την Παρασκευή (24/10) στους δρόμους της πόλης προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει το 80% της πόλης. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης από τα σάρωθρα του δήμου που δουλεύουν συνεχώς.

Συνολικά μέχρι και το Σάββατο το πρωί (25/10/2014) έγιναν περισσότερες από 1.000 κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων στην Αττική στην Πυροσβεστική, ενώ πάνω από 250 αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα συνεργεία συνεχίζουν και σήμερα (25/10/2014) αδιαλείπτως απάντληση νερών από τους δρόμους, καθαρισμό φρεατίων (σε όσους δήμους δεν είχαν κάνει), καθάρισμα από φερτά υλικά και καθάρισμα ρεμάτων. Τα συνεργεία συνεχίζουν την απάντληση νερών από τους δρόμους, τον καθαρισμό των φρεατίων (σε όσους δήμους δεν είχαν κάνει), το καθάρισμα από φερτά υλικά και το καθάρισμα ρεμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Σκηνικό χάους στην Αττική από την κακοκαιρία

«Πνίγηκε» η Αττική

Ρένα Δούρου: Οι πολίτες δοκιμάζονται για πολλοστή φορά

Αττική: Επί ποδός η Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική

Ίλιον: Θρίλερ σε υπόγειο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ - Ψάχνουν για εγκλωβισμένους

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

Κυκλοφοριακό χάος λόγω κακοκαιρίας

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στους δρόμους σε Φλώρινα και Καστοριά

Εικόνες καταστροφής στη Νίκαια (pics&vid)