ΕΛΛΑΔΑ

Δωδεκάνησα: Μαζική εισροή Σύρων μεταναστών – Συνελήφθη ένας διακινητής

Δωδεκάνησα: Μαζική εισροή Σύρων μεταναστών – Συνελήφθη ένας διακινητής

Ένας διακινητής και τρεις παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας (27/10/2014) στην Κω από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.


Συγκεκριμένα, πλήρωμα πλωτού περιπολικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον λιμένα της Κω ένα ξύλινο σκάφος με τέσσερις αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο παρουσίαζε εισροή υδάτων.

Οι τρείς αλλοδαποί και ο 36χρονος διακινητής τους, αφού επιβιβάστηκαν στο περιπολικό μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κω, όπου συνελήφθησαν, ενώ το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.

Στο μεταξύ ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, προσέφυγαν δύο Σύροι αδελφοί, ηλικίας 19 και 22 ετών, που κρίθηκαν μαζί με έναν 44χρονο ομοεθνή τους καπετάνιο προσωρινά κρατούμενοι σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών.

Σύμφωνα με καταθέσεις των παράνομων μεταναστών, ο 44χρονος είναι το πρόσωπο που τους μετέφερε από σημείο, πιθανόν πλησίον της περιοχής της Μερσίνης της Τουρκίας.

Στην πορεία των ερευνών προέκυψε από κατάθεση μετανάστη ότι οι δύο αδελφοί είναι παιδιά του «εγκέφαλου» κυκλώματος μεταναστών στην Τουρκία και είχαν αναλάβει μαζί με τον καπετάνιο τη μεταφορά των μεταναστών.

Οι δύο αδελφοί διατείνονται στην προσφυγή τους ότι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα τους, αποφάσισε η μητέρα τους, να ταξιδέψουν, μαζί και με την 13χρονη αδελφή τους για την Ιταλία.

Η αδελφή τους έχει σοβαρά προβλήματα υγείας αφού γεννήθηκε με ένα είδος όγκου στην σπονδυλική της στήλη και η μητέρα τους έχει υποστεί υστερεκτομή λόγω κακοήθους όγκου και χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης και αγωγής.

Πέρασαν, όπως είπαν, τα σύνορα της Τουρκίας πριν περίπου 25 ημέρες. Για να επιβιβαστούν από την Μερσίνη της Τουρκίας, μαζί με την μητέρα τους και έδωσαν 6.000 δολάρια ο καθένας σε κάποιον με το όνομα Αμπουχασάν. Είχαν συμφωνήσει πως θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Ο προορισμός τους δεν ήταν η Ελλάδα.

Εμειναν στη θάλασσα σχεδόν τέσσερις ημέρες. Το σκάφος είχε χαλάσει και περίπου δύο με τρείς ημέρες ήταν ακυβέρνητο. Ο καιρός άρχισε να χαλάει και τα κύματα να φτάνουν σχεδόν τα τέσσερα μέτρα.

Υποστήριξαν ότι τσακώθηκαν με τον κυβερνήτη γιατί κινδύνευαν και ότι κάποιοι μετανάστες είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν.

Αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με τη μεταφορά των μεταναστών.

Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται η δικηγόρος κ. Βάσια Παπαγεωργίου.

- Στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2014 συνελήφθησαν στην Ιαλυσό Ρόδου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού 15 Σύροι (12 άνδρες και 3 γυναίκες) και στην πόλη της Ρόδου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου 8 ομοεθνείς τους (6 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 1 παιδί) για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.
-Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 2014 συνελήφθησαν στη Μεγίστη από αστυνομικούς του Α. Τ. Μεγίστης 8 Σύροι (6 άνδρες και 2 γυναίκες).
-Το πρωί της 25ης Οκτωβρίου συνελήφθη στην πόλη της Κω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω ένας 27χρονος Αλβανός, γιατί είχε εισέλθει και διέμενε παράνομα στη χώρα μας. Την ίδια μέρα και την επομένη συνελήφθησαν στη Λέρο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου 12 Σύροι.

Πηγή: www.dimokratiki.gr