ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ για το ωράριο

Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ για το ωράριο
Την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την αύξηση του ωραρίου στο...

Την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την αύξηση του ωραρίου στο δημόσιο τομέα, την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μήνα η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, κατάργηση θέσεων εργασίας και υποχρεωτικές μετατάξεις.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών, έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 της ίδιας ημέρας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πλατεία Καραϊσκάκη μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου: «

(…)

Είναι φανερό ότι η αύξηση των ωρών εργασίας θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους που σήμερα δεν περιλαμβάνονται όπως πχ εκπαίδευση κλπ..

Η αύξηση των ωρών εργασίας, πέρα από την κατάργηση ενός δικαιώματος που έχει κατακτηθεί με αγώνες, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, στον ελεύθερο χρόνο και στην ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Η αύξηση των ωρών εργασίας οδηγεί σε νέες οριζόντιες περικοπές των εισοδημάτων των εργαζομένων από 6 έως 20%.

Συνδέεται με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο σε βάρος κυρίως των νέων (που το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 37%) και της λειτουργίας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παράλληλα επιδεινώνει τη θέση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες (νοσοκομεία, μηχανογραφικές υπηρεσίες, εργαστήρια, τομείς Αυτοδιοίκησης κ.α.) και δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ αφού με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταργούνται συλλήβδην και ισοπεδωτικά οι ρυθμίσεις για λιγότερη έκθεση σε επιβλαβείς συνθήκες και παράγοντες για την ίδια την υγεία τους.

Την ώρα που η ανεργία αυξάνεται και αγγίζει το 20%, την ώρα που οι ίδιες οι μελέτες της Κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι το «μισθολογικό κόστος» και ο όγκος απασχόλησης στο Δημόσιο είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ, η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο μέσα και από την αύξηση των ωρών εργασίας, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ευρύτερων αρνητικών επιπτώσεων και εξελίξεων για το μέλλον των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. (…)».