ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές : «Οι φοιτητές εμπιστεύτηκαν την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Φοιτητικές εκλογές : «Οι φοιτητές εμπιστεύτηκαν την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», δηλώνει  ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ
Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις φετινές...

Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της καταμέτρησης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις νεολαιών των κομμάτων για τα διαφαινόμενα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε: «Οι φοιτητές και σπουδαστές από όλα τα ιδρύματα της χώρας με τη συμμετοχή τους στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές έστειλαν ένα ξεκάθαρο και ηχηρό πολιτικό μήνυμα.

Εμπιστεύτηκαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όχι μόνο αναδεινυοντάς την για 25η χρονιά πρώτη δύναμη, αλλά και ενισχύοντας σημαντικά τις δυνάμεις της. Είναι πλέον σαφές ότι η προσπάθεια μας για πολιτικοποίηση της νεολαίας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς και η συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης Πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση έπιασαν τόπο με το παραπάνω.»

Επίσης, η Νεολαία Συνασπισμού επισήμανει, μεταξύ άλλων ότι : «Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών αποτελεί μία μεγάλη ήττα της κυβερνητικής ΠΑΣΠ. Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΠΑΣΠ διαφήμιζε την επερχόμενη άνοδο της ως μία ανατροπή στο εσωτερικό των σχολών που θα αποτελούσε και την καλύτερη μορφή συναίνεσης στο κυβερνητικό έργο.

Παράλληλα έκανε ότι περνάει από το χέρι της ώστε οι εκλογές να γίνουν σε άδειες σχολές, κοντά στην εξεταστική και χωρίς ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν το ναυάγιο του συγκεκριμένου σχεδίου και ως προς τα ποσοστά της ΠΑΣΠ και ως προς την συμμετοχή που διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα.»

Ακόμη, η Νεολαία Συνασπισμού, υποστηριξε, ότι η Πανσπουδαστική, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, εμφανίζει μείωση των δυνάμεών της, και ότι η Αριστερή Ενότητα, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις της, αλλά εμφανίζει σημαντική άνοδο σε πολλούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία παρατάξεων προκύπτει ότι σε 55 από 206 σπουδαστικούς συλλόγους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων:

α. η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνει ποσοστό 42,12%, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 4,99%,

β. η ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει ποσοστό 22,75% έναντι 30,5% το 2010

γ. Η ΠΚΣ ( Πανσπουδαστική) λαμβάνει ποσοστό 15,64% έναντι 13,51% το 2010

δ. Η ΑΡ. ΕΝ, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνει 4,74% , έναντι 5,2% το 2010

Επίσης, οι δύο παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν μέχρι τώρα λάβει ποσοστό 6,56% ( η ΕΑΑΚ) και 0,83% ( η Αγωνιστική Κίνηση)

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε συγκεντρωτικά αποτελέσματα των σπουδαστικών εκλογών στα ΤΕΙ, σε 12 από 75 σπουδαστικούς συλλόγους προηγείται με ποσοστό 48,21% η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.