ΕΛΛΑΔΑ

«Ανοίγει» ως προς την ιθαγένεια το επάγγελμα του συμβολαιογράφου

«Ανοίγει» ως προς την ιθαγένεια το επάγγελμα του συμβολαιογράφου
Υπήκοοι όλων των χωρών, θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα του...

Υπήκοοι όλων των χωρών, θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, εφόσον πληρούν -πλην της ιθαγένειας- τα ειδικά κριτήρια που θέτει κάθε κράτος (ειδικές σπουδές, επιτυχία σε διαγωνισμό, μακροχρόνια άσκηση).

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγοντας ουσιαστικά την αγορά των συμβολαιογράφων. Έτσι με την απόφαση του Δικαστηρίου η Ελλάδα και άλλα πέντε κράτη - μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Αυστρία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν να επιτρέψουν άμεσα σε υπηκόους άλλων χωρών να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα του συμβολαιογράφου στην επικράτειά τους.

Όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο το επάγγελμα του συμβολαιογράφου δεν συνιστά άσκηση δημόσιας εξουσίας και συνεπώς δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στους υπηκόους ενός κράτους - μέλους.

Η Επιτροπή είχε ασκήσει προσφυγές λόγω παραβάσεως, κατά έξι κρατών μελών (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Αυστρία), διότι επιτρέπουν την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα μόνο στους υπηκόους τους, πράγμα που συνιστά, κατά την Επιτροπή, δυσμενή διάκριση λόγω ιθαγένειας που απαγορεύεται από τη Συνθήκη ΕΚ.

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου των συμβολαιογράφων «η κατάργηση της απαίτησης της ιθαγένειας δεν θα μεταβάλλει ουδόλως την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στις ευρωπαϊκές οικογένειες και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης θεωρούν στοιχείο εμπλουτισμού τη δυνατότητα υποδοχής αλλοδαπών στις τάξεις τους, γνωρίζοντας ότι θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους και στους ίδιους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος που καθορίζουν τα κράτη μέλη».

Ο Rudolf Kaindl, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου: «Η κατάργηση της απαίτησης της ιθαγένειας δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την παροχή μιας νομικής δημόσιας υπηρεσίας κοντά στον πολίτη και στις επιχειρήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από το Δικαστήριο του ιδιαίτερου καθεστώτος που συνδέεται με το συμβολαιογραφικό επάγγελμα».