ΕΛΛΑΔΑ

Κόβονται οι συμβασιούχοι διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κόβονται οι συμβασιούχοι διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
«Ψαλίδι» στις προσλήψεις συμβασιούχων και ωρομίσθιων διδασκόντων στα μεγάλα πανεπιστήμια...

«Ψαλίδι» στις προσλήψεις συμβασιούχων και ωρομίσθιων διδασκόντων στα μεγάλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας βάζει το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου. Οι προσλήψεις θα γίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι πολύ λιγότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά κανένα τμήμα πανεπιστημίου με περισσότερους από 25 διδάσκοντες (15 για τα ΤΕΙ) δεν θα προσλάβει συμβασιούχους καθηγητές.

Το μέτρο αφορά κυρίως τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ δεν αγγίζει τα περιφερειακά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν πολλούς μόνιμους διδάσκοντες.

«Αγγίζει» δε, μία από τις παθογένειες των πανεπιστημίων, καθώς είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των καθηγητών να ζητάει και έναν συμβασιούχο διδάσκοντα, προσθέτοντας μάλιστα και νέα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών, για να δικαιολογήσει την πρόσληψή του και να συμπληρώσει τις ώρες του.

Οι μόνιμοι διδάσκοντες έχουν έξι υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας, εκτός των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή της επίβλεψης μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

Ο κ. Πανάρετος ζητεί να του σταλούν μέχρι 30 Ιουνίου αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να διαθέσει τις σχετικές πιστώσεις, ενώ διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ενδεχομένως θα εξαιρεθούν θα πρέπει «να τεκμηριωθούν ειδικά».