ΕΛΛΑΔΑ

Κουπόνια κατάρτισης για νέους σε ΙΕΚ

Κουπόνια κατάρτισης για νέους σε ΙΕΚ
Με κουπόνια κατάρτισης θα μπορούν από το Σεπτέμβριο...

Με κουπόνια κατάρτισης θα μπορούν από το Σεπτέμβριο 55.000 νέοι και νέες, ηλικίας 18-25 ετών, να σπουδάσουν σε ΙΕΚ της επιλογής τους, δημόσιο ή ιδιωτικό, επιλέγοντας την ειδικότητα, ανάλογα µε τις προσωπικές τους ανάγκες.

Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης θα δίδονται στους δικαιούχους είτε µε οικονοµικά - κοινωνικά κριτήρια, είτε σε συγκεκριµένο αριθµό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριµένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήµερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης σε δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας έχει προϋπολογισμό 44 εκατοµµύρια ευρώ και θα διαρκέσει έως το 2015 .
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης θα τρέξουν τέσσερα ακόμη προγράμματα, που θα αφορούν άλλους 340.000 περίπου πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εργασιακή εµπειρία:


«Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα»: Οι νέοι καλλικράτειοι δήµοι θα γίνουν πάροχοι διαφόρων προγραµµάτων επιµόρφωσης των πολιτών. Τα προγράµµατα θα αφορούν κυρίως τις εξής θεµατικές ενότητες: Οικονοµικός εγγραµµατισµός, Επιχειρηµατικότητα, Πράσινη ανάπτυξη - περιβάλλον, Νέες τεχνολογίες, Ξένες γλώσσες, Κοινωνικές δεξιότητες, Ειδικά προγράµµατα ευάλωτων οµάδων, Συµβουλευτική οικογένειας, Πολιτιστική δράση. Για συγκεκριµένες θεµατικές ενότητες, όπως Νέες τεχνολογίες και Ξένες γλώσσες, θα γίνει χρήση και κουπονιών.

Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ: Προγράµµατα επιµόρφωσης παλαιότερων αποφοίτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων σε τοµείς σχετικούς µε το επιστηµονικό πεδίο σπουδών τους, µε στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και τη συµπλήρωση των δεξιοτήτων τους.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Προβλέπεται να λειτουργήσουν 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και 35 τµήµατα εκτός έδρας.

Πρόγραµµα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενηλίκων: Εφαρµογή προγραµµάτων εκπαίδευσης µε τη χρήση νέων τεχνολογιών για ενηλίκους, για στελέχη και εκπαιδευτές Διά Βίου Μάθησης και για τον απόδηµο ελληνισµό στην ΕΕ µέσω e - learning.