ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κατάθεση για τα στημένα

Νέα κατάθεση για τα στημένα
Ξετυλίγεται το «κουβάρι» των στημένων αγώνων στη χώρα μας και του παράνομου στοιχήματος σε τράπεζα της Μαλαισίας...

Ξετυλίγεται το «κουβάρι» των στημένων αγώνων στη χώρα μας και του παράνομου στοιχήματος σε τράπεζα της Μαλαισίας, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα σημαντικής έρευνας που διενεργεί το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας μετά την επιστολή του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, κ.Παναγιώτη Μπιτσαξή.

Αθλητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να διαλευκανθεί κάθε σκοτεινή υπόθεση που πλήττει την εικόνα του αθλητισμού και εν γένει την εικόνα της χώρας μας.

Οι καταγγελίες για το «στημένο» παιχνίδι παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη «Δίκη της Δευτέρας» στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY.

Ο πρώην διαιτητής Σωτήρης Βοργιάς μιλώντας στην εκπομπή του κ. Θωμαΐδη κατήγγειλε, χωρίς να κατονομάσει, τον γιο μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού ο οποίος φέρεται να στοιχημάτισε 1,6 εκατομμύριο ευρώ εναντίον της ομάδας του σε αγώνα πρωταθλήματος το 2008.

Η ομάδα του έχασε τελικά με σκορ 3-2 και ο ίδιος φέρεται να κέρδισε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για το «ύποπτο» παιχνίδι Ξάνθης-Παναθηναϊκού. Η Δικαιοσύνη ερευνά επίσης και την αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα - Καστοριάς με αποτέλεσμα 1-2, κατά την ίδια αγωνιστική περίοδο. Στο παιχνίδι αυτό Έλληνας παράγοντας είχε στοιχηματίσει 1 εκατ. ευρώ κερδίζοντας 10 εκατ. ευρώ!

Πρέπει να σημειωθεί ότι, τα δυο ματς δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ΟΥΕΦΑ με τα 40 ύποπτα παιχνίδια, καθώς εκείνη την περίοδο δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα διερεύνησης στημένων αγώνων.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου κ. Χ. Κατσούλη, αν ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει στην Ξάνθη θα μπορούσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα ή στη χειρότερη περίπτωση θα έπαιρνε τη δεύτερη θέση και θα είχε τη δυνατότητα να κυνηγήσει τον τίτλο στα χαρτιά λόγω της υπόθεσης Βάλνερ.

Όσον αφορά στο παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα – Καστοριάς, ο τότε πρόεδρος της Ηπειρώτικης ομάδας Αλέξης Κούγιας είχε εκφράσει τη βεβαιότητα πως ήταν στημένο.

Η έρευνα, που φέρνει στο φως τη «σκοτεινή» υπόθεση των στημένων ξεκίνησε μετά την επιστολή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή στις εισαγγελικές αρχές.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του κ. Μπιτσαξή αναφέρεται πως οι κ.κ.Κατσούλης και Βοργιάς δήλωσαν στην εκπομπή του κ. Θωμαΐδη πως οι δυο αγώνες του πρωταθλήματος (σ.σ Ξάνθη - Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα - Καστοριά» θεωρούνται ως ύποπτοι προσυνεννόησης, με σκοπό τον παράνομο στοιχηματισμό σε εταιρεία της Μαλαισίας.