ΕΛΛΑΔΑ

Φάρμακα «γιοκ» στο ΑΧΕΠΑ λόγω Λοβέρδου

Φάρμακα «γιοκ» στο ΑΧΕΠΑ λόγω Λοβέρδου
Τα αποτελέσματα της πολιτικής Λοβέρδου στη Δημόσια Υγεία δυστυχώς παίρνουν ολοένα και τραγικότερες διαστάσεις...

Τα αποτελέσματα της πολιτικής Λοβέρδου στη Δημόσια Υγεία δυστυχώς παίρνουν ολοένα και τραγικότερες διαστάσεις. Φαρμακευτική εταιρεία διέκοψε την προμήθεια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης από συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία, λόγω των συσσωρευμένων χρεών του νοσηλευτικού ιδρύματος προς την εταιρεία.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου μάλιστα, αναγκάστηκε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας και διετάχθη από την Εισαγγελία προκαταρκτική έρευνα.

Εκτός πραγματικότητας ο κ. Υπουργός με ικανοποίηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως χάρη στις ενέργειές του μόνον το 2012 θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ, ενώ το διάστημα 2013-2015 θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος θέλει τους αριθμούς να ευημερούν εις βάρος όμως της υγείας των πολιτών. Η συγκεκριμένη ουσία (είδος αντιπηκτικού), την οποία προμηθεύεται το νοσοκομείο από δανέζικη εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο, είναι απαραίτητη σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και στις αιμοκαθάρσεις νεφροπαθών.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να προστεθούν και ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων, λόγω της πολύ χαμηλής τιμολόγησής τους.

Η Ελλάδα πλέον έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, ωθεί τις πολυεθνικές εταιρείες, που βλέπουν τις χαμηλές τιμές που ισχύουν στην Ελλάδα να παρασύρουν προς τα κάτω την τιμή των σκευασμάτων τους και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, λόγω της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προτιμούν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά. Ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος να εξαφανισθούν τα φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα και να αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα, επιβαρύνοντας οικονομικά ακόμη περισσότερο τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άνθρωποι της αγοράς φαρμάκου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κων/νος Λουράντος μιλώντας στο newsbomb.gr τονίζει πως το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων θα πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις, «από τη μία οι εταιρείες εισάγουν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται η ελληνική αγορά, καθώς η χώρα μας θεωρείται κράτος επισφαλές και φοβούνται μη χάσουν τα λεφτά τους, και από την άλλη οι φαρμακαποθήκες με κάποιους επιτήδειους κάνουν παράλληλες εξαγωγές με φάρμακα που προορίζονται για τον Έλληνα πολίτη. Τα φάρμακα δηλαδή που εισάγονται στην Ελλάδα, επανεξάγονται σε άλλες χώρες, όπου πωλούνται σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή επ’ ωφελεία κάποιων κερδοσκόπων».