ΕΛΛΑΔΑ

Βολές Ιερώνυμου κατά Ε.Ε. και πολιτικών

Βολές Ιερώνυμου κατά Ε.Ε. και πολιτικών
Την έντονη αντίδραση του στη στάση...

Την έντονη αντίδραση του στη στάση που τηρεί η τρόικα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

Πρόκειται για την πρώτη πολιτική παρέμβαση του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα. Ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οποία τόνισε πως «μας θέλει αιχμαλώτους για να μας βοηθήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος άφησε αιχμές τόσο για τη στάση των πολιτικών όσο και των πολιτών: «Θέλαμε τα ψέματα που μας έλεγαν στα μπαλκόνια. Η Εκκλησία έκανε λιγότερα από όσα μπορούσε. Δεν βρίσκαμε πάντα ανταπόκριση από την πολιτεία. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να είμαστε αισιόδοξοι. Και το 1949 είχαμε τρόικα, τους Αμερικανούς».

Ο Προκαθήμενος σημείωσε πως για τη σημερινή κατάσταση έχουμε όλοι ευθύνη, ενώ σημείωσε πως «πρέπει όλοι να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Κανείς δεν πιστεύει σήμερα στο δίκαιο».

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας πως «διαχρονικά η Ελλάδα πάντα έβρισκε τρόπους και δύναμη για να ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντούσε».

Τάχθηκε επίσης υπέρ των Αγανακτισμένων, υπογραμμίζοντας πως δικαιολογεί απόλυτα την αγανάκτηση του καθενός.

«Βλέπω και ζω τις δυσκολίες των ανθρώπων του μόχθου. Δεν μάθαμε τη γλώσσα της αλήθειας στον τόπο μας».


Ο προκαθήμενος δήλωσε πως έχει προσωπική άποψη για τη σημερινή κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών.
«Έχω δει τη φτώχεια όσο κανένας άλλος. Βλέπω και ζω καθημερινά την αγωνία και τον μόχθο των ανθρώπων», ανέφερε περιγράφοντας τις εξορμήσεις που έχει κάνει σε γειτονιές του Κέντρου, όπως στην Πλατεία Θεάτρου.

Σε ότι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή είναι μύθος τα περί «αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας». Όσον αφορά τις φήμες περί παύσης της μισθοδοσίας των κληρικών, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, όπως ενημέρωσε τη Σύνοδο ο υπουργός Οικονομικών.