ΕΛΛΑΔΑ

Ανήλικες πόρνες, ναρκωτικά, μεταδιδόμενα νοσήματα στην κόλαση του Κέντρου

Ανήλικες πόρνες, ναρκωτικά, μεταδιδόμενα νοσήματα στην κόλαση του Κέντρου
Την κόλαση του κέντρου της Αθήνας περιέγραψε ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής ο Μιχάλης Τιμοσίδης...

Την κόλαση του κέντρου της Αθήνας λόγω της δραματικής αύξησης της πορνείας από νεαρές αλλοδαπές ιερόδουλες αλλά και της εξάπλωσης των ναρκωτικών, περιέγραψε ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης.

«Ναρκομανείς αλλά κυρίως ιερόδουλες σε μικρές ηλικίες βγαίνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Ομόνοιας μόλις αρχίζει να σουρουπώνει και το πρόβλημα αυτό αποτελεί για εμάς κεντρικό ζήτημα», είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας εντείνει τη συνεργασία του με τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια με στόχο την εξεύρεση λύσεων, ενώ συνεργάζεται στενά και με τα συναρμόδια υπουργεία.

Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει επίσης αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μερική αύξηση του AIDS και σημαντική αύξηση της ηπατίτιδας C και Β.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται, σημαντικό εργαλείο αποτελούν τα «Προγράμματα Δρόμου» (street work) από το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που με ειδικό επιστημονικό προσωπικό επισκέπτεται κεντρικά σημεία της πόλης στα οποία συχνάζουν πολλοί παράνομοι μετανάστες.

«Το θέμα δεν είναι να διώξουμε από εκεί τους μετανάστες και να τους πάμε παραδίπλα», είπε ο υφυπουργός αλλά να βρούμε λύσεις που όμως δεν δίνονται από την μία μέρα στην άλλη.

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της πρωτεύουσας από μεταδοτικές ασθένειες, ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ιδίως στις καλούμενες υποβαθμισμένες περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Αττικής.

Ειδικό πρόγραμμα για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από ιερόδουλες που έχουν κατακλύσει, όπως κατήγγειλε, το κέντρο της Αθήνας, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «πολλές από τις ιερόδουλες αυτές είναι και επιθετικές σε όσους πολίτες δεν ενδίδουν στα κελεύσματα τους».

Ο υφυπουργός Υγείας ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Συνολικά τα ετήσια αυτά προγράμματα για το 2009 και το 2010 ανέρχονται στο ύψος των 10 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Παράλληλα, σε εφαρμογή βρίσκονται και τα επείγοντα μέτρα του έτους 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, ύψους 12.250.000 ευρώ.