ΕΛΛΑΔΑ

Στα 2,4 δισ. ευρώ οι φαρμακευτικές δαπάνες

Στα 2,4 δισ. ευρώ οι φαρμακευτικές δαπάνες
Στην κατάρτιση της θετικής λίστας φαρμάκων βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας.

Στην κατάρτιση της θετικής λίστας φαρμάκων βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι μοναδικός σκοπός είναι η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 2004, δηλαδή περί τα 2,4 δισ. ευρώ.

Η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δυνητικά θα αριθμεί 11.200 φάρμακα, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες μέσα σε 10 ημέρες καλούνται να δηλώσουν ποια από τα σκευάσματά τους θα περιληφθούν στη λίστα.

Η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει πως η λίστα δεν αποκλείει κανέναν, ωστόσο, οι φαρμακοβιομηχανίες θα κρίνουν ποια φάρμακα θα συμπεριληφθούν στη λίστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των σκευασμάτων τους δεν θα υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς, που ορίζει το υπουργείο.

Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά στην τιμή, θα επιστρέφεται το σύνολο της τιμής που είναι πάνω από την τιμή αναφοράς, και θα αποδίδεται, με τη μορφή rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Διεύρυνση της λίστας

Παράλληλα, διευρύνεται η λίστα με τα ακριβά φάρμακα. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης, η λίστα φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από 89 θα περιλαμβάνει στο εξής 130, με την ένταξη σε αυτήν των «ορφανών» φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις, ενώ προανήγγειλε την πρόθεση για επέκταση της λίστας αυτής, σε 220 φάρμακα.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης συμπλήρωσε πως για τη συγκράτηση του κόστους και την αποτροπή της υποκατάστασης φαρμάκων με ακριβότερα, θα τεθούν σε εφαρμογή τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που επεξεργάζεται το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Ο κ. Κουτρουμάνης με έχει ενημερώσει πως είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο όγκος της συνταγογράφησης είναι το πρόβλημα, αυτό παίζει και τον πιο σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της δαπάνης, γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημείωσε μάλιστα πως έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε πως οι Έλληνες τους τελευταίους 6 μήνες, πλήρωσαν 132 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους για φάρμακα.