ΕΛΛΑΔΑ

Πτυχίο στα τρία χρόνια από το 2012

Πτυχίο στα τρία χρόνια από το 2012
Σημαντικές τροποποιήσεις υπέρ των Ελλήνων φοιτητών επιφυλάσσει το νέο νομοσχέδιο ...

Σημαντικές τροποποιήσεις υπέρ των Ελλήνων φοιτητών επιφυλάσσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Το ελληνικό πανεπιστήμιο αποκτά επιτέλους ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς πλέον θα επιτρέπονται και επίσημα οι συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.


«Η εξωστρέφεια του ελληνικού πανεπιστημίου, πάντα στη βάση του αυτοδιοίκητου, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την απελευθέρωση πολλών δημιουργικών δυνάμεων στη χώρα και να βοηθήσει στη μείωση της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας και ανάδειξής της σε κόμβο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», τονίζει στο newsbomb.gr ο κ. Λευτέρης Ιακώβου, Καθηγητής Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  • Παρέχεται στους φοιτητές η δυνατότητα να μπορούν μετά το πρώτο έτος σπουδών να μετακινηθούν σε άλλο τμήμα της ίδιας Σχολής.


«Η διευκόλυνση της κινητικότητας των φοιτητών είτε προς το εξωτερικό, με τις συνεργασίες και την καθιέρωση πιστωτικών μονάδων, είτε σε άλλα τμήματα της ίδιας Σχολής αποδεικνύει πως τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, το νομοσχέδιο είναι προς μια θετική κατεύθυνση» σχολιάζει στο newsbomb.gr ο κ. Δημήτρης Τσαμπούλας, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος.

  • Τα Πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν πτυχία μετά την ολοκλήρωση του 3ετούς κύκλου σπουδών.
  • Το σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να αλλάξει μετά το 2014.


Οι πρώτες αλλαγές θα αρχίσουν με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2012.