ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο
Απομακρύνθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κίνδυνος από την πύρινη λαίλαπα, για τα χωριά ...

Απομακρύνθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κίνδυνος από την πύρινη λαίλαπα, για τα χωριά Κρύα Βρύση, Κεντροχώρι και Άγιος Βασίλειος στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν επικίνδυνα το έργο των πυροσβεστών, καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη η πυρκαγιά αλλάζει κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να απειλούνται χωριά.

Αυτήν την ώρα η πυρκαγιά κατακαίει χορτολιβαδική και αγροτική έκταση, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές .

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, δύο αεροσκάφη, 26 οχήματα με 52 πυροσβέστες και 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα .

Το χρονικό

Δραματικές στιγμές έζησε το χωριό Κρύα Βρύση του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά είχαν ζώσει ολόκληρο το χωριό και οι κάτοικοι που δεν εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, παρά τις εκκλήσεις, έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες.

Στάνες με ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι που δεν πείθονταν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά με ό,τι μέσω διέθεταν, αγροτικά μηχανήματα, εργαλεία, ακόμα και κλαριά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων επεκτάθηκε σε τέτοιο βαθμό, που έπειτα από δύο ώρες περίπου, στις 11 το βράδυ, αποφασίστηκε η εκκένωση του Πλατανέ, για προληπτικούς λόγους και για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Λιονή Μαρία, δήλωσε στο newsbomb.gr «Προς το παρόν δεν έχουν καεί σπίτια στο χωριό Κρύα Βρύση και το ευτύχημα είναι πως δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές» προσθέτοντας πως δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη την Κρήτη βρίσκονται στο σημείο, δίνοντας μάχη με τις φλόγες για να μην περάσει η φωτιά στα σπίτια.

«Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει και ο καιρός για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Έχει κάψει μέχρι στιγμής πολύ μεγάλη έκταση από ελαιώνες», σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου.

Κάτοιοκος περιοχής: Ο Θεός να μας βοηθήσει

«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, αλλά από τα σπίτια μας εμείς δεν φεύγουμε», δηλώνει στο newsbomb.gr η κάτοικος του χωριού Κρύα Βρύση Γεωργία Βαβουράκη.

«Τα παιδιά μας είναι στο Ρέθυμνο, αλλά εμείς μείναμε εδώ. Η φωτιά μπήκε στο χωριό και απείλησε σπίτια, ο Θεός να μας βοηθήσει.