ΕΛΛΑΔΑ

Καλούν τον Πρωθυπουργό ως μάρτυρα οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης

Καλούν τον Πρωθυπουργό ως μάρτυρα οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης
Για τα επεισόδια του Φεβρουαρίου του 2009 στο λιμάνι του Πειραιά

Τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου καλούν ως μάρτυρα υπεράσπισης οι έξι αγροτοσυνδικαλιστές από την Κρήτη, οι οποίοι κατηγορούνται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά το Φεβρουάριο του 2009.

Οι έξι συνδικαλιστές θα καθίσουν στο εδώλιο στις 16 Νοεμβρίου 2011 και σύμφωνα με το “agronews” έχουν καλέσει ως μάρτυρα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος με την ιδιότητα, τότε, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήγε στο λιμάνι του Πειραιά για να συμπαρασταθεί στους αγρότες.

«Έχουμε αναφέρει και τον κ. Παπανδρέου ως μάρτυρα υπεράσπισης. Αφού εκεί ήταν και έκανε δηλώσεις» δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου κ. Γιώργος Ντισπιράκης.

Ο τότε Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός είχε δηλώσει δακρυσμένος από τα χημικά στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 : "Είναι απαράδεκτη αυτή η εικόνα. Απαράδεκτη εικόνα για μια χώρα δημοκρατική, για μια ευνομούμενη χώρα, να μην μπορούν να μιλήσουν οι αγρότες μιας περιοχή ,της Κρήτης ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής, και να γίνονται τέτοια έκτροπα, με βία, με χημικά ,να μην μπορούμε καν να μιλήσουμε ανοιχτά, για να λύσουμε τα προβλήματα αυτού του τόπου. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες της χώρας μας".

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα καλέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης και άλλους, τότε βουλευτές και σήμερα υπουργούς όπως τον κ. Ραγκούση, αλλά και Νομάρχες, Δημάρχους, πολιτικούς παράγοντες.

Οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, οι πρώην πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζ. Σπυριδάκης, Λασιθίου Στάθης Κορνάρος, Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης και Ρεθύμνου Ζ. Κουκουλάκης. Επίσης κατηγορούμενος είναι ο τότε και νυν γ. γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Ντισπιράκης. Όπως αναφέρεται στην κλήτευση, δεν έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία των υπόλοιπων μελών της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών.

«Βρισκόμαστε κατηγορούμενοι επειδή οι τότε υπουργοί δεν διαχειρίστηκαν σωστά μια κατάσταση. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης θα μπορούσε να μας είχε αφήσει να πάμε κανονικά στην Αθήνα για συλλαλητήριο. Άλλωστε μέχρι και στις Βρυξέλλες γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις με δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Και ο τότε υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης θα μπορούσε να είχε δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία μας αντί να διαρρεύσει ψευδώς ότι έφυγε για το εξωτερικό» - αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δε γίνονται τώρα αγροτικές κινητοποιήσεις αφού όπως λένε οι αγρότες τα προβλήματα αντί να λυθούν οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο κ. Σπυριδάκης είπε ότι «δεν είμαι τώρα συνδικαλιστής. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν την ευθύνη και το βάρος των κινητοποιήσεων. Κρίνουν και πράττουν».
Ο κ. Ντισπιράκης απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι πράγματι οξύνονται τα προβλήματα, όμως θέματα προσωπικά τον κράτησαν το τελευταίο διάστημα μακριά από τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες. «Τώρα επανέρχομαι στην ενεργό συνδικαλιστική δραστηριότητα» κατέληξε ο κ. Ντισπιράκης.