ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι οι έξι για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Ελεύθεροι οι έξι για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα...

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι έξι συλληφθέντες για εμπλοκή σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Μεταξύ αυτών και ο 42χρονος ιερέας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Χρυσό Κοράνι του Σουλτάνου είναι οικογενειακό κειμήλιο και ουδέποτε σκόπευε να το πουλήσει.

Στους έξι (εκ των οποίων οι πέντε είναι από την Κρήτη), σύμφωνα με το Cretalive, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ οι ανακριτικές αρχές αναμένουν το ειδικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, για το αν τα ευρήματα εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου, η «συμμορία των έξι» συγκεντρώθηκε σε παραθαλάσσιο μαγαζί της Βουλιαγμένης για να πουλήσει τα αρχαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έξι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Ο ιερέας μάλιστα υποστήριξε ότι το Κοράνι αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο από δύο γενεές και πως δεν είχε σκοπό να το πουλήσει, αλλά το είχε μαζί του στην Αθήνα, μόνο για το αφήσει για συντήρηση σε ειδικευμένο άτομο.

O ένας εκ των δύο που φέρονται να κανόνισαν τη «συναλλαγή» υποστηρίζει πως το μεσημέρι της 01-09-2011 είχε πάει για καφέ με το δεύτερο κατηγορούμενο σε παραλιακό κέντρο. «Όταν συναντηθήκαμε ο ... είχε φέρει μαζί του και μία χάρτινη μικρή τσάντα χρώματος μπλε την οποία ακούμπησε πάνω στο τραπέζι την ώρα του καφέ, η οποία όπως έμαθα εκ των υστέρων περιείχε αρχαία αντικείμενα. Εγώ μέχρι τη στιγμή της σύλληψής μου δεν γνώριζα τίποτα και ούτε μου είχε πει πως αν θα ερχόταν άλλα άτομα στο τραπέζι που καθόμασταν...».
Ο έτερος είπε ότι βρέθηκε εκεί για «επαγγελματικό ραντεβού», αρνούμενος ότι κουβαλούσε εκείνος τα αρχαία.