ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι φοροτεχνικοί για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι φοροτεχνικοί για τον ΦΠΑ στην εστίαση
Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο χώρο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.), θα κλονίσει εκατοντάδες επιχειρήσεις..

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο χώρο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.), θα κλονίσει εκατοντάδες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι φοροτέχνες υπογραμμίζουν ότι η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία ο συντελεστής του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης αυξάνεται κατά 10 μονάδες, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της φορολογικής ισότητας, αλλά και της χρηστής διοίκησης.

Όπως αναφέρουν η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, την ώρα που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μειώνεται (π.χ. Γαλλία από 19,6% στο 5,5 με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 40.000) καθιστά τη χώρα μας τουριστικά αντι-ανταγωνιστική.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% που ισχύει σήμερα στο 23% είναι καταστροφική, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την οποία οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης διατηρούν το προνόμιο των χαμηλών συντελεστών, με σοβαρότατες επιπτώσεις, εν τέλει, στην ελληνική οικονομία», τονίζεται στην προσφυγή.

Ακόμη, με την αύξηση του ΦΠΑ προβλέπεται «μείωση της ζήτησης κατά 15%, ενώ θα μειωθούν οι 600.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και θα καταστούν άνεργοι στα 121.600 καταστήματα κατά 120.000».

Μάλιστα, οι φοροτέχνες χαρακτηρίζουν «προσχηματική» την «κυβερνητική δικαιολογία» ότι «η αύξηση του συντελεστή εστίασης στο ανώτατο ποσοστό 23% ήτοι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιβάλλεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, με σκοπό δηλαδή να αντιμετωπιστούν η οικονομική κρίση και η επερχόμενη ύφεση».