ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα χάνει τα «μυαλά» της

Η Ελλάδα χάνει τα «μυαλά» της
Μαζική η μετανάστευση των νέων Ελλήνων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα «L’Εcho»

Στα αδιέξοδα, που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στους νέους Έλληνες αλλά και την έντονη τάση μετανάστευσης, αναφέρεται η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo» με τετρασέλιδο αφιέρωμά της.

Κάνει λόγο για μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, του Βελγίου συμπεριλαμβανομένου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι νεαροί Έλληνες έχουν ως μόνη προοπτική στη χώρα τους την ανεργία και ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους.

Στις Βρυξέλλες, η ελληνική κοινότητα οργανώνεται και κάνει ό,τι μπορεί αλλά συχνά είναι αδύναμη, όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα.

Ο συντάκτης θέτει το ερώτημα εάν είμαστε μάρτυρες ενός μαζικού νέου κύματος μετανάστευσης από την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ προσπαθεί να υποτιμήσει το φαινόμενο. «Υπάρχει ένα ενδιαφέρον αλλά δεν είναι μαζικό» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας κ. Κωνσταντίνος Παππάς.

Ο κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών επιβεβαιώνει ότι «ο Έλληνας έχει τη συνήθεια να αλλάζει χώρα, αλλά πλέον αυτό είναι μαζικό.

Βλέπουμε 10-12 άτομα να φθάνουν κάθε εβδομάδα, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε δουλειές».

Οι καλύτεροι όμως θα ανοίξουν πανιά παρατηρεί ο συντάκτης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών σημειώνει ότι «αυτό που είναι επικίνδυνο είναι ότι αυτή η αιμορραγία από τη χώρα αφορά τα "μυαλά", αυτούς που έχουν κάνει τις καλύτερες σπουδές». «Έξι στους δέκα που μεταναστεύουν έχουν ένα βιογραφικό τεσσάρων σελίδων. Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τη χώρα», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος.

Σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένο σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 40% των Ελλήνων θέλουν να δουλέψουν για μία μακρά περίοδο στο εξωτερικό. Ένα νούμερο που μπορεί πλέον να έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.