ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση στο ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος

Συζήτηση στο ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος

Επί τάπητος τέθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας Συμβούλιου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα, που τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι» αλλά και ιδιωτών επιτηδευματιών, με τις οποίες ζητούν α) την ακύρωση του Ν. 3986/2011 που προβλέπει την επιβολή του επίμαχου τέλους και β) την ακύρωση της από 2.8.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι εκπρόσωποι των Συλλόγων υποστήριξαν Σύλλογοι ότι η επιβολή του επίμαχου τέλους είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς αποτελεί φόρο και όχι τέλος, ενώ δεν αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων, αλλά παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των Συλλόγων, υπεραμυνόμενοι της νομιμότητας και συνταγματικότητας της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, αποκλείοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για φόρο και όχι τέλος.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.