ΕΛΛΑΔΑ

«Παγωμένη» Κυριακή με θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και προβλήματα

«Παγωμένη» Κυριακή με θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και προβλήματα

Άκρως χειμωνιάτικο έγινε από χθες το σκηνικό σε όλη τη χώρα με τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, χιονόπτωση αλλά και προβλήματα…

Στα λευκά βρίσκονται ήδη από χθες οι περισσότερες περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Μαζί με το χιόνι, η χώρα αιφνιδιάστηκε με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα από την μη προετοιμασία της ηγεσίας του κάθε νομού όπως έγινε στη περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Η έλλειψη μηχανημάτων είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τα Χάνια Πηλίου τα οποία «ελευθερώθηκαν» έπειτα από αρκετή ώρα όταν δηλαδή τα εκχιονιστικά άνοιξαν το δρόμο.

«Δεμένα» τα πλοία λόγω θυελλωδών ανέμων

Μετ’ εμποδίων διεξάγονται από χθες και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη. Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει για τα πλοία από τα Λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου ενώ δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων και των ιπτάμενων δελφινιών για τον Αργοσαρωνικό.

Σύμφωνα με το δελτίο θύελλας που εξέδωσε η ΕΜΥ:

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει:

Το Θρακικό και το Μαρμαρά με Βορειοανατολικούς σχεδόν θυελλώδεις 7
τοπικά θυελλώδεις 8.

Το Βορειοανατολικό Αιγαίο, το κεντρικό Αιγαίο, το στενό Καφηρέα, το νότιο Ευβοϊκό, το Νοτιοδυτικό Αιγαίο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο Ικάριο δυτικά του, με Βορειοανατολικούς πολύ θυελλώδεις 9 τοπικά θύελλα 10.

Το κεντρικό Αιγαίο ανατολικά του, με βορειοανατολικούς θυελλώδεις 8.

Το βορειοδυτικό Αιγαίο και τη θάλασσα Κυθήρων με Βορειοανατολικούς
θυελλώδεις 8 τοπικά πολύ θυελλώδεις 9.

Το Σαρωνικό νότια, το νοτιοανατολικό Αιγαίο, το Ικάριο
ανατολικά του και το δυτικό Κρητικό ανατολικά με βόρειους βορειοανατολικούς θυελλώδεις 8.

Το δυτικό Κρητικό και το νοτιοδυτικό Κρητικό βόρεια με βόρειους βορειοανατολικούς θυελλώδεις 8 τοπικά πολύ θυελλώδεις 9.

Η Ελλάδα «ξύπνησε» σήμερα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες! Χιονόπτωση και βροχόπτωση σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Ο υδράργυρος κάνει «βουτιά» σε περιοχές όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Φλώρινα με 3 βαθμούς Κελσίου και το Μέτσοβο με 2 βαθμούς.

Πάντως, όσοι αναμένεται να κινηθούν στη βόρεια Ελλάδα, καλό είναι να προμηθευτούν με αντιολισθητικές αλυσίδες…

Τσουχτερό κρύο παντού!

Παρόμοιο το σκηνικό και σήμερα Κυριακή με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, καταιγίδες στα νοτιοανατολικά, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι 10 μποφόρ στα ανατολικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι: ανατολικοί, βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 με 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη. Από τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν και στις ανατολικές Κυκλάδες και την Κρήτη θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 7 με 9 και στις Κυκλάδες τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με ασθενείς βροχές, στα νότια βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 10 και στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.