ΕΛΛΑΔΑ

Μπλακ άουτ στο χαράτσι

Μπλακ άουτ στο χαράτσι

«Παγώνει» προσωρινά τις εντολές διακοπής ρεύματος η κυβέρνηση, μετά το κύμα αντιδράσεων.

Γενικό μπλάκ άουτ σε υπουργείο Οικονομικών και ΔΕΗ προκαλούν οι σφοδρές αντιδράσεις πολιτών για το τέλος ακινήτων, με την κυβέρνηση να υποχωρεί, τουλάχιστον προς το παρόν, «παγώνοντας» προσωρινά όλες τις εντολές διακοπής ρεύματος.

Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών έχει μάλλον πυροσβεστικό χαρακτήρα, μετά το κύμα κοινωνικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο πρόχειρος σχεδιασμός του μέτρου και αυστηρές εντολές για κατέβασμα του διακόπτη σε όποιον δεν πληρώσει.

Στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν όσους δικαιούνται την απαλλαγή ή την εξαίρεση από το τέλος, ανάλογα με την εισοδηματική ή οικογενειακή κατάσταση. Ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να διορθώσει την πληθώρα των λαθών και των αδικιών που έχουν ανακύψει.

Οι πρώτες εντολές για αποκοπή ρεύματος από νοικοκυριά επρόκειτο να εκτελεστούν από σήμερα, ωστόσο οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κατέλαβαν από χθες το απόγευμα το Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος στη λεωφόρο Μεσογείων.

Περίπου 200 εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έχουν καταλάβει το κτίριο με σκοπό να εμποδίσουν να «μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να μπλοκάρουν την είσοδο σε όποιο εργαζόμενο θελήσει να μπει στο κτίριο.

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με επενδύσεις, δεν δημιουργούν προστιθέμενη αξία και δεν θα προσφέρουν τίποτα στους ανέργους, τους καταναλωτές και την κοινωνία.

Εξάλλου όπως έχει κάνει γνωστό, συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τις αποκοπές λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Ανάλογη εικόνα από το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗεμποδίζοντας την έκδοση λογαριασμών.