ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε πρατηριούχους για φοροδιαφυγή

Χειροπέδες σε πρατηριούχους για φοροδιαφυγή

Στη σύλληψη δύο ατόμων, ηλικίας 25 και 32 ετών για λαθρεμπορία καυσίμων, έκδοση εικονικών τιμολογίων και δελτίων αποστολής, καθώς και μη απόδοση ΦΠΑ προχώρησαν το πρωί στην Αθήνα η Οικονομική Αστυνομία.

Από τις έρευνες βρέθηκε ότι το 2011 από το ένα πρατήριο εκδόθηκαν στο άλλο 67 εικονικά τιμολόγια αγοράς και πώλησης υγρών καυσίμων, και αντίστοιχα δελτία αποστολής, συνολικού ποσού 1.190.134 ευρώ. Τα 67 εικονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής αφορούν αντίστοιχου αριθμού μετακινήσεις ποσοτήτων υγρών καυσίμων, 19.500 λίτρων ανά αποστολή και τιμολόγιο, με ΙΧ βυτιοφόρο συνολικής χωρητικότητας 4.940 λίτρων.

Στο πλαίσιο του αστυνομικού φορολογικού ελέγχου και την καταμέτρηση των ποσοτικών στοιχείων για το ίδιο διάστημα το ένα πρατήριο, ιδιοκτησίας του 25χρονου, φέρεται να διέθεσε στην κατανάλωση 1.408.524 λίτρα καυσίμων πέραν από τις κανονικές αγορές του.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις το σύνολο των διαφυγόντων δασμών, φόρων κ.λπ. που έχασε το Δημόσιο υπολογίζονται σε παραπάνω από 1.200.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα των στοιχείων για το ίδιο πρατήριο (ιδιοκτησίας του 25χρονου) είχαν υποβληθεί ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί στο Δημόσιο ΦΠΑ ύψους 106.523 ευρώ

Στη δικογραφία εμπλέκεται και μία 62χρονη γυναίκα που φέρεται ως ιδιοκτήτρια του πρατηρίου – προμηθευτή, για το οποίο αφανής ιδιοκτήτης είναι ο 32χρονος συλληφθείς. Το πρατήριο αυτό, εκτός από εικονικές πωλήσεις καυσίμων στο άλλο, βρέθηκε ότι πούλησε αμόλυβδη βενζίνη συνολικής καθαρής αξίας 408.735 ευρώ στο άλλο, χωρίς να διαθέτει τέτοιου είδους άδεια εμπορίας.

Το ίδιο πρατήριο, από τον έλεγχο των στοιχείων, βρέθηκε ότι κατά την πώληση υγρών καυσίμων ποσότητας περίπου 1.250.000 λίτρων δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης (αποδείξεις – τιμολόγια) αξίας άνω των 1.540.000 ευρώ. Για το ποσό αυτό, αντίστοιχα, δεν αποδόθηκε ο αναλογούν ΦΠΑ, που ανέρχεται στο ποσό των 357.000 ευρώ περίπου.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο το πρωί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.