ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ η συζήτηση για το τέλος ακινήτων

Στο ΣτΕ η συζήτηση για το τέλος ακινήτων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητείται σήμερα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττει το κράτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της οδού Πανεπιστημίου, έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, μέλη κινημάτων «Δεν πληρώνω», πολίτες που διαμαρτύρονται για το μέτρο, καθώς και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

ste-mesa-1
den-plirono1

Λόγω του όγκου των συγκεντρωθέντων, έχει κλείσει η μία λωρίδα της Πανεπιστημίου.

ste11

Ανάλογες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη έξω από τα κτίρια της ΔΕΗ σε Άγιο Δημήτριο και Αγίους Αναργύρους.

Την Πέμπτη κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το χαράτσι.

panepistimiou11

Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει, είναι ότι το χαράτσι δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

panepistimiou33

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (ΔΣΑ κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Ο Παπαδήμος για το χαράτσι στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»