ΕΛΛΑΔΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου οι συντάξεις, στις 16 το δώρο

Στις 22 Δεκεμβρίου οι συντάξεις, στις 16 το δώρο

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και στις 16 του μηνός το δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.

«Υπήρχε μια παράδοση ως προς την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στις 14-15 Δεκεμβρίου. Το πιο πιθανό φέτος είναι ότι θα πληρωθεί στις 16 το δώρο και στις 22 οι συντάξεις», ανέφερε ο υπουργός στο Βήμα FM και διαβεβαίωσε: «Παρακολουθούμε το θέμα, γίνονται όπως και κάθε μήνα συσκέψεις με όλα τα ταμεία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ΙΚΑ και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει».

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι τα προβλήματα των Ταμείων, οφείλονται στη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών, καθώς και της δυσκολίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων εντός του 2012, ανέφερε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει.

«Κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είμαστε σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός που κάνουμε είναι να μην υπάρξει καμία παραπέρα μείωση στις κύριες συντάξεις» είπε.

Για τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, καθώς τα επικουρικά ταμεία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν μεγάλα ελλείμματα.

«Ο χρόνος θα κλείσει με 850 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Τα επικουρικά ταμεία αυτή τη στιγμή εξαντλούν τα αποθεματικά τους το ένα μετά το άλλο και δεν θέλουμε να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. Άρα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν αυτά τα ταμεία να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια», για να σημειώσει πως πρόκειται για συντάξεις που έχουν τεράστιες αποκλίσεις από ταμείο σε ταμείο.