ΚΟΣΜΟΣ

Επαφές του στρατιώτη Μάνινγκ με τον ιδρυτή του WikiLeaks

Επαφές του στρατιώτη Μάνινγκ με τον ιδρυτή του WikiLeaks

Επαφές με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks, ανακάλυψαν οι ερευνητές στον υπολογιστή του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού στον ιστότοπο.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται στη στρατιωτική βάση Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να αποφασιστεί αν ο Μάνινγκ θα παραπεμφθεί σε στρατοδικείο.

Ο Μαρκ Τζόνσον, ένας υπεργολάβος που εργάζεται για τη μονάδα του αμερικανικού στρατού που είναι επιφορτισμένη με την έρευνα για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, την Ερευνητική Μονάδα Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, δήλωσε ότι ο νεαρός στρατιώτης είχε στον υπολογιστή του πληροφορίες που του επέτρεπαν να έρθει σε επαφή με τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η κατηγορούσα αρχή έδειξε εικόνα από την οθόνη του υπολογιστή του Μάνινγκ στην οποία προβάλλεται μήνυμα, σύμφωνα με την ίδια, το οποίο αποσπάστηκε από τον σκληρό δίσκο του στρατιώτη. «Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του τμήματος 'έρευνες' στην Ισλανδία --354 862 3481-- 24 ώρες το 24ωρο. Ζητήστε τον Τζούλιαν Ασάνζ», αναφέρεται στο μήνυμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι εντόπισαν διαλόγους μέσω Διαδικτύου μεταξύ του Μάνινγκ και ενός συνομιλητή με το όνομα «Τζούλιαν Ασάνζ», κατά τις οποίες το θέμα ήταν κυρίως το WikiLeaks.

Χθες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν μια κάρτα μνήμης στο σπίτι της θείας του Μάνινγκ, στην οποία υπήρχαν 91.000 στρατιωτικές αναφορές για το Αφγανιστάν και 400.000 για το Ιράκ.

Ο 24χρονος στρατιώτης είναι πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στο Ιράκ. Κατηγορείται ότι έδωσε στο WikiLeaks μεταξύ του Νοεμβρίου του 2009 και του Μαΐου του 2010 αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως και 260.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών.

Αν ληφθεί απόφαση για παραπομπή του σε στρατοδικείο, ο Μάνινγκ μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για «συνωμοσία με τον εχθρό».