ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Δημοσιεύει εκατομμύρια e-mail του αμερικανικού Stratfor

WikiLeaks: Δημοσιεύει εκατομμύρια e-mail του αμερικανικού Stratfor

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor θα αρχίσει να δημoσιεύει σταδιακά από σήμερα το WikiLeaks.

Ο ιστότοπος ανακοίνωσε ότι απέκτησε πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της εταιρείας Strategic Forecasting Inc. (Stratfor), η οποία εδρεύει στο Όστιν του Τέξας.

Το Stratfor παρέχει έναντι συνδρομής γεωπολιτικές αναλύσεις και συλλέγει πληροφορίες βασιζόμενο στην προσέγγιση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κατά τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, πρόκειται για «μια ιδιωτική εταιρία πληροφοριών, που βασίζεται σε πληροφοριοδότες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ξένες υπηρεσίες πληροφοριών με αμφιλεγόμενη φήμη, και δημοσιογράφους. Αυτό που προκαλεί σοβαρή ανησυχία είναι ότι οι στόχοι της είναι, μεταξύ άλλων, οργανώσεις ακτιβιστών οι οποίες μάχονται για δίκαιους σκοπούς».

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν, προειδοποίησε την 11η Ιανουαρίου ότι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπεκλάπησαν από τους χακτιβιστές Anonymous, όμως τόνισε ότι αυτοί που τα απέκτησαν θα δυσκολευτούν να βρουν οτιδήποτε σημαντικό.

«Ψάχνοντας τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για τις ενδείξεις μιας τεράστιας συνωμοσίας, θα απογοητευτούν», είχε πει τότε.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, στα ηλεκτρονικά μηνύματα, από τον Ιούλιο του 2004 ως τον Δεκέμβριο του 2011, καταγράφονται η χρήση «ενός δικτύου πληροφοριών», οι «δομές δωροδοκίας», «τεχνικές ξεπλύματος χρήματος» και η χρήση «ψυχολογικών μεθόδων».

Επίσης, τεκμηριώνεται ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο Stratfor και στο Dow Chemical Co. και την Lockheed Martin, κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το υπουργείο Εξωτερικών και Εσωτερικών Ασφαλείας, το σώμα των Πεζοναυτών και την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού.