ΚΟΣΜΟΣ

Μπράιβικ: Προετοιμαζόταν πολλά χρόνια για το μακελειό

Μπράιβικ: Προετοιμαζόταν πολλά χρόνια για το μακελειό

Προετοιμασία ετών είχε κάνει ο Νορβηγός μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, για να φέρει εις πέρας τις πολύνεκρες επιθέσεις του στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, τον Ιούλιο του 2011.

Ο Μπράιβικ συνεχίζει σήμερα στο δικαστήριο με την περιγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες σκότωσε 69 ανθρώπους στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας στο νησάκι. Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του Μπράιβικ έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάθεσή του μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για τους επιζήσαντες της επίθεσης και τους συγγενείς των θυμάτων.

Για τη διαδικασία προετοιμασίας του, ο ακροδεξιός τρομοκράτης κατέθεσε ότι για πολλά χρόνια εκπαιδευόταν. «Πολλοί έχουν πει ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σε θέση να κάνει τέτοια πράγματα, πρέπει να είναι τέρας και να μην έχει καμία συμπόνια. Όμως μπορείς να προετοιμαστείς και να εκπαιδευτείς για αυτό», υποστήριξε.

Μέχρι το 2006 ήταν ένας σχετικά φυσιολογικός άνθρωπος και εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε μια διαδικασία «εκπαίδευσης και απευαισθητοποίησης».

Την Πέμπτη, ο Μπράιβικ κατέθεσε στο δικαστήριο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πώς είχε σχεδιάσει την επίθεσή του που είχε, μάλιστα, στόχο τον θάνατο περισσοτέρων από 77 ανθρώπων. Πριν ξεκινήσει τη σημερινή του κατάθεση, η δικαστής Βένκε Ελίζαμπεθ Άρντζεν είπε στους παρευρισκόμενους στην δικαστική αίθουσα ότι επιτρέπεται να αποχωρήσουν όποτε θελήσουν.

«Ο στόχος δεν ήταν να σκοτώσω 69 ανθρώπους. Ο στόχος ήταν τους σκοτώσω όλους», είπε.