ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Συνεχίζεται η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία

ΟΗΕ: Συνεχίζεται η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία

Κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Συριακές Αρχές, διαπίστωσε ο ΟΗΕ σε σχετική του έκθεση.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως «οι υπηρεσίες ασφαλείας διαπράττουν τις περισσότερες από τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Συριακός στρατός διέπραξε τα περισσότερα από τα εγκλήματα τα οποία έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται βομβαρδισμοί και εκτελέσεις, ακόμα και επιχειρήσεις ερευνών με βασανισμούς αμάχων πολιτών.

Ένοπλοι αντικαθεστωτικοί εκτέλεσαν ή βασάνισαν αιχμάλωτους στρατιώτες και υποστηρικτές της κυβέρνησης και απήγαγαν πολίτες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ανταλλαγή αιχμαλώτων ή λύτρα.

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί, εκτέλεσαν με τη σειρά τους άντρες του στρατού, υπόπτους ως πληροφοριοδότες, ενώ ολοένα και συχνότερα πραγματοποιούν επιθέσεις με εκρηκτικά.

Η έκθεση βασίστηκε σε μαρτυρίες για βασανισμούς, αφού το καθεστώς απαγόρεψε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων την πρόσβαση στη χώρα.

Η ομάδα κατάφερε να επιβεβαιώσει 207 θανάτους στη διάρκεια δύο μηνών. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποστείλει περίπου 300 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές στη Συρία για να επιθεωρήσουν την εκεχειρία της 12ης Απριλίου η οποία ακόμη δεν εφαρμόζεται.

Στην έκθεση ακόμα, αναφέρεται: «Άλλες δολοφονίες διαπράχθηκαν στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις με στόχο τους αποστάτες, τις αντικαθεστωτικές ένοπλες οργανώσεις, τις οικογένειές τους και άλλους που εθεωρείτο ότι στηρίζουν τις αντικυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις».