ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην αμερικανική βάση στο Βιετνάμ επισκέπτεται ο Πανέτα

Πρώην αμερικανική βάση στο Βιετνάμ επισκέπτεται ο Πανέτα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, επισκέπτεται μία από τις μεγαλύτερες βάσεις που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η επίσκεψη στην ακτή Καμ Ρανχ του επικεφαλής του Πενταγώνου, του πλέον ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου που μεταβαίνει στη βάση αυτή μετά το τέλος του πολέμου το 1975, συνιστά μια συμβολική κίνηση που υπογραμμίζει τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Βιετνάμ, με φόντο την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας.

Το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας το 2011 και ο Πανέτα αναμένεται να συζητήσει τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας αυτής κατά τη διήμερη επίσκεψή του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Δεκαεπτά χρόνια μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, έχουμε μια ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση του Βιετνάμ στο σύνολό της και η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι πολύ υγιής», δήλωσε ο Πανέτα.

Το Καμ Ραχν ήταν μια από τις τρεις κύριες βάσεις που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτή στάθμευαν στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ υπήρχαν μοίρες μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών.

Τη διαχείριση της βάσης είχε η Σοβιετική Ένωση μετά τον πόλεμο. Η Μόσχα την είχε χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και πυρηνικών υποβρυχίων και είχε εγκαταστήσει μια βάση κατασκοπείας στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι Ρώσοι αποχώρησαν το 2002. Το Βιετνάμ αποφάσισε τότε να μετατρέψει τη βάση σε εμπορικό λιμάνι, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα ξένα πλοία για να ανεφοδιάζονται και να επισκευάζονται.