ΚΟΣΜΟΣ

«Απίθανο» να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

«Απίθανο» να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

«Απίθανο» θεωρεί το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλισαν Ασάνζ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μπομπ Καρ.

Ο υπουργός αρνήθηκε επίσης ότι η Αυστραλία «παράτησε στην τύχη του» τον Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, πριν ζητήσει και λάβει άσυλο από τον Ισημερινό.

«Πάνω από 60 φορές του δώσαμε προξενική βοήθεια στη δικαστική του διαμάχη με την Σουηδία» είπε ο κ. Καρ και σημείωσε ότι η Αυστραλία δεν μπορεί να αναμειχθεί στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης άλλων χωρών.

«Ο Ασάνζ έχει την συμπάθειά μας αλλά και την βοήθεια μας όπως κάθε Αυστραλός πολίτης. Ζητήσαμε διαβεβαιώσεις από την Σουηδία και μας τονίστηκε ότι η χώρα αυτή, ακόμα και αν υπάρχει αίτημα, δεν εκδίδει άτομα σε άλλη χώρα που μπορεί να αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατασκοπείας και να δικαστούν από στρατοδικείο», διευκρίνισε ο Καρ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για την τύχη του Ασάνζ, εάν η Βρετανία αποσύρει την απειλή της να πραγματοποιήσει έφοδο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο.

Η απειλή της Βρετανίας για έφοδο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να συλληφθεί ο 41χρονος Αυστραλός έχει προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης Κορέα.

«Παρά την απρεπή και απαράδεκτη απειλή, εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν περιμένουμε μια συγγνώμη, αλλά βεβαίως περιμένουμε από τη Βρετανία να αποσύρει την απειλή να εισβάλει στην πρεσβεία μας για να συλλάβει τον Ασάνζ», τόνισε ο Κορέα.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: 38χρονη μαχαίρωσε 28χρονη

Φρίκη: Σκότωσε και έφαγε τα δυο παιδιά της

Η κρίση της Συρίας εξαπλώνεται στο Λίβανο