ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ασάνζ: Τελικά οι Βρετανοί δεν θέλουν να μπουν στη πρεσβεία!

Υπόθεση Ασάνζ: Τελικά οι Βρετανοί δεν θέλουν να μπουν στη πρεσβεία!

Απέσυρε τελικά η Βρετανία την απειλή της να εισβάλει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να συλλάβει τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

ο οποίος έχει καταφύγει εκεί, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα.

«Θεωρούμε ότι έληξε το ατυχές περιστατικό από το διπλωματικό λάθος της Βρετανίας, να πουν ότι θα μπουν στην πρεσβεία μας», ανέφερε ο Κορέα στην εβδομαδιαία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Σε δήλωσή της η κυβέρνηση του Ισημερινού ανέφερε, ότι έλαβε «ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία απειλή να εισβάλουν στην πρεσβεία».

Η τελευταία εξέλιξη πιθανώς να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ του Κίτο και του Λονδίνου και να επιτρέψει την έναρξη συνομιλιών για την τύχη του Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού, στη βρετανική πρωτεύουσα, από τον περασμένο Ιούνιο και έλαβε πολιτικό άσυλο μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Προς το παρόν, ο Ασάνζ παραμένει παγιδευμένος στην πρεσβεία με τη βρετανική αστυνομία να περιμένει έξω.

Η Βρετανία έχει δηλώσει αποφασισμένη να εκπληρώσει τη νομική υποχρέωσή της, να τον στείλει στη Σουηδία όπου καταζητείται με τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο Ασάνζ που μίλησε από το μπαλκόνι της πρεσβείας, καταγγέλλοντας αυτό που ονομάζεται «κυνήγι μαγισσών» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εναντίον των WikiLeaks, φοβάται ότι αν παραδοθεί στη Σουηδία, θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταζητείται για τις διαρροές μέσω της ιστοσελίδας του.

Διαβάστε επίσης:

«Απίθανο» να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Στήριξη στον Ασάνζ από τον πρόεδρο του Ισημερινού