ΚΟΣΜΟΣ

Κορέα: Ο Ασάνζ δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ

Κορέα: Ο Ασάνζ δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ

Τον κίνδυνο «πολιτικής δίωξης» του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τονίζοντας ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Gama, ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε πως «σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για δίκαιη δίκη».

«Αυτό που θέλουμε είναι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στη ζωή του Ασάνζ, όμως υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις για πολιτική δίωξη», τόνισε.

Για τον πρόεδρο του Ισημερινού υπάρχουν τρεις λύσεις: να δοθούν εγγυήσεις στον Ασάνζ πως δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα, να τον ανακρίνει ένας Σουηδός δικαστής στην πρεσβεία του Ισημερινού ή τέλος η Αγγλία να του χορηγήσει άδεια ελευθέρας κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του ο Ασάνζ είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο: «Η Σουηδία πέταξε την ουδετερότητά της στα σκουπίδια».

Μετά τη σημαντική κοινωνική πρόοδο της δεκαετίας του '70, η Σουηδία «άλλαξε με θλιβερό τρόπο», προσέθεσε ο Ασάνζ, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

Η Σουηδία είναι «η πρώτη χώρα που το κοινοβούλιο της ψήφισε να σταλούν αεροσκάφη στη Λιβύη», είπε ακόμα.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι οι αρχές της Σουηδίας θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τις διαρροές απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.