ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία «γονατίζει» κάτω από τα μέτρα λιτότητας

Η Ισπανία «γονατίζει» κάτω από τα μέτρα λιτότητας

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αφού ανακοίνωσε περικοπές ύψους 49 δισεκατομμυρίων ευρώ και εν μέσω καθημερινών διαμαρτυριών σε όλες τις μεγάλες πόλεις, θέλει να αποπνεύσει αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά της κρίσης, με το έλλειμμα να πιάνει επιτέλους τον στόχο. Σε αυτά ελπίζει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, το κυβερνητικό επιτελείο του οποίου την Πέμπτη στην παρουσίαση του προϋπολογισμού προσπάθησε να «πουλήσει» το μόνο θετικό μέτρο για την επόμενη χρονιά, το οποίο είναι η αύξηση κατά 1% στις συντάξεις.

Αντί να μειώσει ή να παγώσει τις συντάξεις, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική κρίση, με πρώτη την Ελλάδα, και όπως επίσης έκανε ο προκάτοχός του Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο το 2011, ο Ραχόι αποφάσισε να κάνει μια μικρή αύξηση. Θέλει με αυτό τον τρόπο να κερδίσει λίγο χρόνο. Παρόλα αυτά το μέτρο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακυρωθεί, υπό την πίεση των αγορών.

«Εισηγούμενη μέτρα που ήδη αξίωναν το ΔΝΤ και η ΕΕ, η κυβέρνηση πασχίζει να αποφύγει την λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να προσφύγει στο σχέδιο δανεισμού της», δηλαδή «προλειαίνει το έδαφος για μία συμφωνία διάσωσης που θα τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή», τονίζει ο Μπεν Μέι, αναλυτής της Capital Economics.

Η ψήφιση, και κυρίως η τήρηση του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει μία αποφασιστική δοκιμασία για τη Μαδρίτη: «η αξιοπιστία του θα επιταχύνει, ή όχι, την προσφυγή της χώρας στο δανεισμό», προειδοποιεί ο χρηματοοικονομικός οίκος Link Securities.

Με τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ισπανική πρωτεύουσα κάθε κίνηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στις απαιτήσεις των πιστωτών και στις αντοχές των πολιτών. Στο άμεσο μέλλον θα φανεί αν τελικά η Ισπανία θα καταφέρει να σωθεί ή όχι από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Σύνταξη στα 67 έτη και στην Ισπανία

Και η Ισπανία στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup

Ισπανία: Σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ