ΚΟΣΜΟΣ

Επιδεινώνεται η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ

Επιδεινώνεται η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ

Ευθύνες στη Βρετανία επέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο, για την επιδείνωση της υγείας του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Καθώς η βρετανική κυβέρνηση τού έχει στερήσει κάθε ελευθερία κίνησης, η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει αρχίσει να επιδεινώνεται», τόνισε ο Πατίνιο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφερόμενος στην άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει στον Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, να εγκαταλείψει την πρεσβεία.

«Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί πιστεύαμε ότι η Βρετανία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους», προσέθεσε.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Μάρκο Αλμπούζα, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ότι ο Ασάνζ «έχει αδυνατίσει πολύ» και ότι το Κίτο «ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία του».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Φορέιν Όφις δεν έχει ενημερωθεί ότι ο Ασάνζ είναι άρρωστος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail On Sunday στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι «η υγεία του επιδεινώνεται σιγά-σιγά», λόγω του εγκλεισμού του και ότι έχει παρουσιάσει βήχα.