ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Αποκαλύψεις για Ιράκ και Γκουαντάναμο

WikiLeaks: Αποκαλύψεις για Ιράκ και Γκουαντάναμο

Περισσότερους από 100 απόρρητους φακέλους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για το Ιράκ και το Γκουαντάναμο σκοπεύει να δημοσιοποιήσει ο ιστότοπος WikiLeaks.

Η ιστοσελίδα ξεκίνησε σήμερα τη δημοσίευση των φακέλων, στους οποίους περιγράφονται οι συνθήκες κράτησης σε στρατόπεδα στο Ιράκ και στη βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, τα έτη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η WikiLeaks επικρίνει τους κανονισμούς που, όπως αναφέρει, οδήγησαν σε καταχρήσεις και ατιμωρησία, ενώ αναφέρει ότι ορισμένα από τα έγγραφα που δίνει τώρα στην δημοσιότητα αφορούν ανακρίσεις κρατουμένων, και δείχνουν ότι η άμεση σωματική βία ήταν απαγορευμένη.

Πρόσθεσε όμως ότι τα έγγραφα κατέδειξαν «μια επίσημη πολιτική τρομοκράτησης των κρατουμένων κατά τις ανακρίσεις, που συνδυαζόταν με μια πολιτική καταστροφής των ηχογραφήσεων της ανάκρισης, που έχει οδηγήσει σε κατάχρηση και ατιμωρησία».

«Οι Πολιτικές Κρατουμένων δείχνουν την ανατομία του θηρίου, η οποία είναι οι μετά την 9/11 φυλακίσεις, η δημιουργία ενός σκοτεινού χώρου όπου ο νόμος και τα δικαιώματα δεν εφαρμόζονται, και όπου τα άτομα μπορούν να κρατούνται χωρίς ίχνος, όπως αυτό βολεύει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Δείχνει τις υπερβολές των πρώτων ημερών του πολέμου εναντίον κατά του άγνωστου 'εχθρού' και πώς οι πολιτικές αυτές ωρίμασαν και εξελίχθηκαν, και τελικά κατέληξαν σε μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν τώρα το εαυτό τους μέσα σε αυτήν, μια δεκαετία αργότερα», δήλωσε ο ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αψηφούν το διεθνές δίκαιο στο Γκουαντάναμο με την κράτηση εκεί ατόμων με αυθαίρετο τρόπο και επ' αόριστον.