ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένος ο λαός-Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

Οργισμένος ο λαός-Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ
Να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι διαδηλωτές ζητά ο στρατός

Την συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησε σήμερα ο στρατός της χώρας, σε μία σαφή έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. "Οι ένοπλες δυνάμεις σάς καλούν...Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής", δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, προσθέτοντας ότι το μήνυμα και τα αιτήματα ακούστηκαν.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις των Αιγυπτίων κατά του Χόσνι Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση που ο ίδιος έκανε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Οι διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου εντείνοντας τις πιέσεις τους κόντρα στο καθεστώς Μουμπάρακ, ενώ χθες τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας ζητώντας την άμεση αποχώρησή του και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.


Το χθεσινό διάγγελμα του Μουμπάρακ εκλαμβάνεται ως ελιγμός απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μουμπάρακ.


"Δηλώνω ότι δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Έδωσα όλη μου τη ζωή για την πατρίδα. Δεν θα συνεχίσω. Θα διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή εκλογών σε λίγους μήνες" δήλωσε ο Μουμπάρακ και πρόσθεσε: "Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς".


Επίσης στο διάγγελμά του τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: "θα πεθάνω στη γη μας" ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των "ταραχοποιών".


Το διάγγελμα του Μουμπάρακ έγινε έπειτα και από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη χώρα, τον πρώην πρέσβη της Αιγύπτου Φράνκ Γουάισερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα και πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.


Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.


Επίσης στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τον τρόπο που θα γίνει η ζητούμενη μετάβαση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η όποια αλλαγή θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να συμπεριλαμβάνει και φωνές της αντιπολίτευσης.

Ο νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική πλέον μορφή της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε το διάγγελμα του Μουμπάρακ ως "τέχνασμα" προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Μιλώντας στο CNN,είπε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα και να συσταθεί προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση έως και τις εκλογές.


Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μη ικανοποιημένος από το διάγγελμα Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα έπρεπε να κάνει ένα διαφορετικό βήμα. Οι δηλώσεις του έγιναν σήμερα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κιργιστάν. Χθες ο Ερντογάν είχε καλέσει τον Μουμπάρακ να ακούσει τα αιτήματα των Αιγυπτίων για αλλαγή.

Αργά χθες το βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηριχτών του Μουμπάρακ. Όπως έγινε γνωστό οι ομάδες των υποστηριχτών του Μουμπάρακ κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές ανάμεσα τους.


Συμπλοκές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο στρατός πυροβόλησε αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των διαδηλώσεων στη χώρα.