ΚΟΣΜΟΣ

Αρχές Φεβρουαρίου οι συνομιλίες Βόρειας-Νότιας Κορέας

Αρχές Φεβρουαρίου οι συνομιλίες Βόρειας-Νότιας Κορέας
Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν στη διεξαγωγή προκαταρκτικών στρατιωτικών συνομιλιών στις 8 Φεβρουαρίου σε μία προσπάθεια εκτόνωσης...

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν στη διεξαγωγή προκαταρκτικών στρατιωτικών συνομιλιών στις 8 Φεβρουαρίου σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.


Οι δύο Κορέες συμφώνησαν ότι θα θέσουν υπό συζήτηση και το θέμα των δύο περυσινών σοβαρών περιστατικών που προκάλεσαν το θάνατο συνολικά 50 Νοτιοκορεατών: τον τορπιλισμό νοτιοκορεατικής κορβέτας τον Μάρτιο που διεθνής έρευνα τον αποδίδει στην Πιονγκγιάνγκ, με το βορειοκορεατικό καθεστώς να το διαψεύδει, και τον βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού από το Βορρά τον Νοέμβριο.


Οι διαβουλεύσεις αποσκοπούν στο να προσδιορίσουν την θεματολογία συνομιλιών σε ανώτερο επίπεδο -πιθανόν υπουργικό- που θα ακολουθήσουν αργότερα. Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αδράξει την "καλή ευκαιρία" για διάλογο με την Σεούλ και να σταματήσει την στρατιωτική πολιτική των άκρων, δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ-μπακ.


"Μπορώ να συμφωνήσω στη διεξαγωγή διάσκεψης (με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ) αν κριθεί απαραίτητο", είπε ο Λι στο πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap. "Για τη Βόρεια Κορέα τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να επιδείξει μία αλλαγή στη συμπεριφορά της", πρόσθεσε. "Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες και να δοκιμάσουμε την σοβαρότητα (των προθέσεων) της Βόρειας Κορέας", είπε ο Λι.


"Αν η (Βόρεια Κορέα) επιθυμεί τον ειλικρινή διάλογο αντί των στρατιωτικών προκλήσεων, μπορούμε να κάνουμε διάλογο και να ξεκινήσουμε τις οικονομικές συναλλαγές και τις εξαμερείς συνομιλίες (για το πυρηνικό της πρόγραμμα)".


Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις για να εξασφαλίζει βοήθεια. Τα σχόλια αυτά έγιναν στη διάρκεια 90λεπτης ομιλίας του, που μεταδόθηκε ζωντανά την παραμονή του εορτασμού για το νέο έτος.