ΚΟΣΜΟΣ

Έξι νεκροί κάθε μέρα στο Αφγανιστάν

Έξι νεκροί κάθε μέρα στο Αφγανιστάν
Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2010 στο Αφγανιστάν- δηλαδή τουλάχιστον έξι ημερησίως- αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα...

Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2010 στο Αφγανιστάν- δηλαδή τουλάχιστον έξι ημερησίως- αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα εννέα χρόνια του πολέμου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Afghan Rights Monitor (ARM), κάνοντας επίσης λόγο για 3.200 τραυματίες.

Οι οργανώσεις των ανταρτών ευθύνονται για σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών, οι διεθνείς δυνάμεις για το 21% και οι αφγανικές δυνάμεις με τις ένοπλες οργανώσεις που είναι σύμμαχοί τους για το 12%, επισημαίνει η ARM στην ετήσια έκθεσή της για τους άμαχους- θύματα του πολέμου.

Το 2009 η ARM είχε καταγράψει 2.332 θανάτους αμάχων.

Οι αυτοσχέδιες βόμβες που τοποθετούνταν από τους αντάρτες παραμένουν το πιο αιματηρό όπλο: 693 πολίτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.800 τραυματίστηκαν το 2010, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Οι φερόμενοι ως Ταλιμπάν που σκοτώνονται από τον διεθνή συνασπισμό είναι συνήθως απλοί πολίτες, κάτι που πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία των διεθνών στρατευμάτων στα μάτια πολλών Αφγανών, τονίζει η ARM.

Η έκθεση της ΜΚΟ καταγγέλλει επίσης τις πάμπολλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τους Ταλιμπάν, τους οποίους οι χωρικοί χαρακτηρίζουν εγκληματίες και πλιατσικολόγους.

Η οργάνωση καταγγέλλει ακόμη το καθεστώς της ατιμωρησίας υπό το οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ευθύνονται για πολλά αιματηρά περιστατικά.