ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισραήλ η Μέρκελ

Στο Ισραήλ η Μέρκελ
Διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε σήμερα με την ηγέτη...

Διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε σήμερα με την ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι. Χθες η Μέρκελ συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο ντόμινο των εξελίξεων από τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.


Αργότερα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες, προτού παραλάβει τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ το μεσημέρι.

Η επίσκεψη της Μέρκελ πραγματοποιείται εν μέσω της ανησυχίας του Ισραήλ για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής καθώς κορυφώνονται οι αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.


"Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι η Αίγυπτος έχει διαδραματίσει έναν πολύ θετικό ρόλο για το Ισραήλ συγκεκριμένα στις πολλές του προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, καθώς και έναν σταθεροποιητικό ρόλο", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επίσης αναφέρθηκε στα "δραματικά επεισόδια" στη γειτονική Αίγυπτο και είπε ότι ανησυχεί πώς θα αναλάβουν οι ισλαμιστές. "Η πιο έντονη ανησυχία μας είναι ότι σε μία κατάσταση ραγδαίων επαναστάσεων (...), αυτό που μπορεί να προκύψει, και έχει ήδη προκύψει σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, είναι ακραία, ισλαμιστικά, καταπιεστικά καθεστώτα. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις παλιές, άσχημες μέρες", είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην περίοδο προτού συνάψουν ειρήνη η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δηλαδή πριν το 1979.


Νωρίτερα χθες, δέκα μέλη από το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ και 12 από εκείνο του Νετανιάχου συνεδρίασαν από κοινού - η τρίτη τέτοια συνεδρίαση από το 2008- όταν οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Γερμανίας συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά κατά την 60ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ.