ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πρόεδρος και δημοσιογράφοι ερευνώνται για τα επεισόδια

Αλβανία: Πρόεδρος και δημοσιογράφοι ερευνώνται για τα επεισόδια
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της αλβανικής Βουλής, που ερευνά τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου να...

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της αλβανικής Βουλής, που ερευνά τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου να ζητήσει από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να καταθέσουν κατάλογο με τις τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν την ημέρα των γεγονότων τέσσερις διάσημοι δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος της χώρας και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω επιτροπή μετέχουν βουλευτές προερχόμενοι μόνο από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι οι τέσσερις αυτοί γνωστοί δημοσιογράφοι -ο ελληνικής καταγωγής, Φίλιππος Τσακούλης και οι Σοκόλ Μπάλα, Άντι Μπουσάτι και Μέρο Μπάζε- είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα για τον Σαλί Μπερίσα και το καθεστώς του και χαρακτήρισε την απόφαση “ανοιχτή επίθεση εναντίον της 'τέταρτης εξουσίας', η οποία δεν έχει υποκύψει στο καθεστώς του Μπερίσα”.

Εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων κατήγγειλαν την απόφαση της επιτροπής ως “επίθεση κατά των ΜΜΕ” ενώ οι τέσσερις εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι εξέφρασαν την έκπληξή τους και αποκάλεσαν την απόφαση ως ένα ακόμη αποκύημα της «αρρωστημένης φαντασίας του πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει παντού συνωμότες και πραξικοπηματίες».

Παράλληλα η Εξεταστική Επιτροπή έχει ζητήσει κατάλογο των τηλεφωνικών κλήσεων του προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, της γενικής εισαγγελέως, Ίνας Ράμα και άλλων κρατικών λειτουργών, που κατηγορούνται από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα ως «συνεργάτες των πραξικοπηματιών».

Εν τω μεταξύ ο Έντι Ράμα επανέλαβε την αποφασιστικότητα της αντιπολίτευσης να συνεχίσει την ειρηνική αντίσταση μέχρι την εκπλήρωση του στόχου, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή θα γίνουν διαδηλώσεις στα Τίρανα και στις πόλεις Λέζα, Κορυτσά και Αυλώνα για “να μην επιστρέψει η Αλβανία στη μαύρη εποχή του κόμματος-κράτους και του κράτους-κόμματος”.